La consellera de Salut, Marina Geli, va invitar ahir tots els actors implicats en el sistema sanitari català a participar en el debat que posarà les bases per reformar el model català i concretarà les propostes que es traslladaran al Ministeri de Sanitat i Consum.

En una conferència oferta a Esade, Geli va aclarir que es tracta d'una "reforma" i no d'una "ruptura" perquè el sistema sanitari "no està en crisi", encara que "perilla la seva sostenibilitat" si no es prenen mesures.

Per concretar les mesures que adoptar, Geli va invitar a participar en el diàleg partits polítics, ciutadans, professionals, patronal, proveïdors, gestors, asseguradores, mútues, sector farmacèutic i altres sectors econòmics afins.

La consellera va batejar aquest pacte com "Acord per la sostenibilitat de la qualitat i l'equitat del sistema sanitari català" i el va vincular al Pacte per la Sanitat impulsat pel ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria.

Marina Geli va insistir que la sanitat catalana té un problema de "subfinançament" que no es podrà abordar seriosament fins que es tanqui el pacte pel finançament de Catalunya.

Això no obstant, la consellera va avançar algunes de les propostes que la Generalitat vol portar a la taula del Pacte per la Sanitat.

"Està pendent la transferència dels actius patrimonials de la ?Seguretat Social a la Generalitat i la condonació del deute històric de la xarxa concertada amb la Seguretat Social", va recordar Marina Geli.

També va demanar "la revisió de l'IVA i els impostos finalistes, com el tabac o l'alcohol, la revisió profunda de les mútues de treball i el paper de les asseguradores de salut, incloent-hi una revisió de les desgravacions fiscals existents".

"El ministeri no pot desentendre's dels problemes de suficiència financera sanitària de les comunitats autònomes i ha de definir el paper dels fons de cohesió i compensació", va dir.