ICV va instar ahir els seus socis de Govern, PSC i ERC, a celebrar una cimera al desembre per actualitzar el programa del Govern, amb l'objectiu d'adequar-lo a la situació de crisi econòmica prioritzant la protecció social, la inversió pública i l'austeritat.

"Convoquem PSC i ERC a seure, quan hàgim tancat el nostre congrés, per poder actualitzar el programa de Govern. No estem parlant de revisar el programa, sinó exclusivament d'adequar-lo als moments de crisi", va manifestar en roda de premsa el secretari general d'ICV, Jordi Guillot, qui ja va presentar el passat cap de setmana aquesta idea en el marc del congrés del seu soci de coalició, EUiA.

Va recordar que en negociar-se el pacte es va fer en un moment de creixement econòmic i amb un baix nivell d'atur, i que aquesta situació s'ha invertit.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, també es va mostrar ahir partidari de la revisió quan s'hagin "aclarit" els "elements que generen incertesa a l'agenda política" com ara el nou model de finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, cosa que podria passar a finals del 2008 o a començaments del 2009.

Ridao va recordar que ERC ja va traslladar després del congrés del juny el seu interès per revisar i actualitzar a l'equador de la legislatura -a final d'any- el pacte d'Entesa als seus socis de PSC i ICV-EUiA, que el "van acceptar amb diferents graus i intensitats".

Cautela del PSC

El PSC es va mostrar obert a "parlar" amb ERC i ICV-EUiA d'una adequació del contingut del Pacte d'Entesa segons va expressar el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza.

Això no obstant, els socialistes van puntualitzar que l'anàlisi d'una possible reforma s'abordarà de mutu acord en funció de què es vulgui posar a sobre de la taula per actualitzar el full de ruta de legislatura de l'actual govern de la Generalitat.

"Davant una situació de crisi és clar que estem disposats a parlar de tot, però hi ha un acord de govern aprovat i és el que s'està aplicant", va subratllar Zaragoza.