L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 17 anys de presó per un delicte d'assassinat Oriol Plana i Ricard Pinilla, els dos joves que el desembre de 2005, al costat d'un menor d'edat, van ruixar amb líquid inflamable i van cremar viva una pidolaire en un caixer automàtic de Barcelona.

La sentència, dictada per la secció desena de l'Audiència, condemna els joves per un delicte d'"assassinat qualificat amb traïdoria", pel que els imposa 16 anys a cadascun, i un altre de danys pels desperfectes que van causar en el caixer automàtic, pel que els imposa un altre any de presó.

El tribunal argumenta que l'aplicació de la pena d'assassinat es pren en consideració del "dolor intens causat a la víctima i la gravetat dels fets", que van acabar amb la mort de María Rosario Endrinal als 50 anys.

Davant de les al·legacions dels dos acusats durant el judici, en el sentit que mai van pretendre matar la dona i que la seva intenció era només molestar-la, el tribunal rebat que els joves "van actuar conscients de l'altíssima probabilitat de la mort de la Sra. Endrinal i això no obstant van actuar en conseqüència i amb el resultat avantdit".

Argumenten a més els jutges que la víctima no tenia possibilitats de defensa, ja que "es trobava estirada a terra del caixer, dormisquejant, per la qual cosa es trobava en situació de desemparament".

Si bé els magistrats consideren que Plana i Pinilla eren molt joves quan van cometre el crim -18 anys tots dos- ressalten també que la seva conducta va anar "in crescendo i per torns, distribuïts i acceptats pels interventors, a manera de violència jocosa, sense límit, en procés de degradació aliena, del més feble".