El fiscal Fernando Rodríguez Rey ha demanat avui al tribunal que depuri responsabilitats pel "cas Treball" per restaurar així la "fallida en el funcionament del sistema democràtic" i la pèrdua de confiança dels ciutadans arran d'aquest episodi de suposada corrupció política.

En l'última sessió del seu judici, que se celebra a l'Audiència de Barcelona, l'exconseller Farreres, que afronta una pena de cinc anys i mig de presó, ha acudit avui emparat pels presidents de les patronals Foment del Treball, Joan Rosell, i Cepime, Eusebio Cima.

En els seus informes finals, el ministeri públic ha sostingut que el "cas Treball", com tots els delictes de corrupció, suposa una "fallida en el funcionament del sistema democràtic" que "soscava" la confiança dels ciutadans en el funcionament de les institucions i els seus responsables.

Per aquest motiu, ha demanat al tribunal que, com un dels tres poders que constitueixen l'Estat, depuri responsabilitats per aquest episodi de suposada corrupció per restaurar així la "confiança" dels ciutadans, que han de sentir-se desconcertats "quan l'administració serveix els seus interessos particulars".

El ministeri públic ha admès que es desconeix quin era l'"objectiu últim" de la conducta dels processats, encara que es pot "elucubrar" sobre el mateix, però ha apuntat que el presumpte desviament de diners públics es va dur a terme "per amistat o per militància partidista".

"En qualsevol cas, per un vincle personal el prou intens" com perquè els processats acceptessin desviar els fons públics en benefici de les empreses de l'empresari vinculat a UDC Víctor Manuel Lorenzo Acuña.

La fiscalia ha justificat que només acusi de la presumpta malversació a l'exconseller i l'exsecretari general perquè, a diferència del similar "cas Pallerols" de presumpte desviament de fons del Departament de Treball, ells eren els únics que van intervenir en la contractació dels estudis i els seus destinataris.

Rodríguez Rei ha desmuntat l'"estratègia" dels processats de "carregar el mort als morts", en haver responsabilitzat de l'encàrrec dels estudis i del desviament de fons a un exalt càrrec del Departament i un empresari d'UDC ja desapareguts.

De la seva banda, la defensa de Farreres ha sostingut que el seu client ha estat víctima d'un "intent de linxament i assassinat cívic" amb el qual les acusacions han pretès "acabar amb tota una època, la del prestigi de Catalunya a Espanya" i el govern de Jordi Pujol, que "sí va ser evidentment millor".

Per a Pau Molins, advocat de Farreres, en el judici pel "cas Treball" s'ha intentat enfonsar "un dels més rellevants consellers de la història moderna de Catalunya", que injustament ha estat titllat de corrupte per ERC, ICV i l'advocat exmilitant d'UDC Xavier Rotllan, acusació popular en aquesta causa.

En els seus informes finals, la defensa de Farreres ha esgrimit diversos estudis externs encarregats pel govern tripartit, sobre l' "apassionant" contingut del qual no ha evitat ironitzar: "El cultiu de la xufla", "Recull de faules de bruixots i bruixes", "Seguiment de la cloïssa brillant" i "El Parxís", que van costar uns 12.000 euros cadascun.

També s'ha referit a un altre informe sobre el paper de la Xina en la seguretat asiàtica, que va ser encarregat per un departament dirigit per ICV, que exerceix l'acusació particular en la causa, i pel qual es van pagar 15.000 euros.

Amb això, ha pretès demostrar que tant en anteriors governs com ara és habitual la pràctica d'externalitzar els estudis, perquè els serveis interns dels departaments són incapaços d'abastir-los de tota la informació que necessiten, a entitats de prestigi, segons la seva opinió, també qüestionable.

De la seva banda, la lletrada de la Generalitat no ha donat compte dels motius pels quals ahir va retirar dos càrrecs que inicialment imputava als processats, però s'ha escudat en la recent jurisprudència per justificar que els apliqui l'atenuant de reparació del dany per haver pagat la fiança que els va sol·licitar el jutge instructor.