El Parlament va donar ahir llum verda al projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2009 en rebutjar PSC, ERC i ICV-EUiA les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició, uns comptes que això no obstant el Govern preveu modificar a l'espera d'un pacte de finançament "inajornable" per la crisi.

Els grups que donen suport al Govern català van rebutjar amb els seus 69 vots el veto pressupostari plantejat per CiU, PP i Ciutadans, que en conjunt van reunir 64 vots, per la qual cosa el projecte del Govern català va tirar endavant per a la seva aprovació definitiva en l'últim ple del vinent mes de ?desembre.

En la seva intervenció per defensar els comptes de la Generalitat, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va afirmar que l'actual crisi econòmica fa "inajornable" un pacte sobre el nou model de finançament autonòmic.

Castells va destacar, en al·lusió a l'Estat: "Alguns han pretès que els moments de crisi no són els més apropiats per fer la reforma. Per a nosaltres és exactament al revés. La crisi fa encara més inajornable la reforma del model de finançament perquè la recessió té un impacte proporcionalment més acusat en el nostre ingressos i converteix en més peremptòries i imprescindibles les polítiques socials que tenim responsabilitat de prestar als ciutadans".

El conseller va subratllar també que l'actual model de finançament està "esgotat" i "penalitza clarament a Catalunya" ja que, segons el seu parer, "no dóna ni els recursos ni la capacitat de decisió que són justos i que Catalunya necessita".

Per aquesta raó, va emplaçat a "aquells que consideren prioritàries les polítiques socials" a abordar amb "més urgència", la reforma del model de finançament.

Castells va assenyalar que la presentació dels Pressupostos es fa amb la "voluntat de dur a terme un debat enriquidor i positiu, amb la convicció de trobar per part de tots els grups el mateix ànim constructiu".

En una de les rèpliques del debat amb els grups de l'oposició, Castells va subratllar que en el Govern català "no" es planteja una altra hipòtesi que la que caldrà modificar aquests pressupostos gràcies a un nou finançament que ha d'aportar més recursos.

De la seva banda, i malgrat l'esmena a la totalitat de CiU, el diputat de la federació Antoni Fernández Teixidó va estendre la mà al Govern oferint-li pactar 20 mesures contra la crisi, a incloure en forma d'unes esmenes que Castells va prometre estudiar.

Fernández Teixidó va interrompre breument la seva intervenció per acostar-se a l'escó de Castells i lliurar-li en mà un dossier amb totes les iniciatives econòmiques plantejades fins ara per CiU i rebutjades pel tripartit, convençut que el conseller personalment si estaria disposat a avalar-les.

El diputat de CiU, que creu que el Govern ha endarrerit de forma "injustificable" el nou sistema de finançament català, va resumir les seves propostes per als pressupostos en sis àmbits: liquiditat, mesures fiscals, mesures socials per esmorteir la crisi, plans de rescat industrial, austeritat i internacionalització d'empreses.

Per part del PPC, el diputat Josep Enric Millo va censurar el pressupost "desastrós i antisocial" del Govern i va concloure que els comptes, en lloc d'afrontar la crisi, fomentaran l'atur.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va criticar que es gastin els recursos públics en "construir una nació", i va posar com a exemple de malbarar de diners la partida dedicada a normalització lingüística.