Montilla i Duran lideraran les delegacions del PSC i UDC en una reunió inèdita que té com a objectiu crear ponts permanents de diàleg entre les dues formacions i que es produeix 24 hores després de la manifestació en contra del projecte de llei d'educació del govern català, un assumpte sensible a les files socialcristianes.

L'agenda de temes que abordar inclourà, segons les fonts consultades, el nou sistema de finançament de Catalunya, les conseqüències de la futura sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, la crisi econòmica, la llei d'educació i la llei de cultes, entre d'altres assumptes.

Per part del PSC, acompanyaran a Montilla la vicepresidenta del partit, Manuela de Madre; el viceprimer secretari, Miquel Iceta; el secretari d'organització, José Zaragoza; i el portaveu adjunt del grup socialista al Congrés, Daniel Fernández.

Al costat de Duran, per part dels socialcristians, s'asseuran el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí; el responsable d'organització, Antoni Castellà; el president del consell nacional, Ramon Espadaler; i la portaveu del partit, Joana Ortega.

La reunió, que es preveu que es prolongui prop d'una hora i mitja, va causar fregaments entre Unió i el seu soci de federació, CDC, encara que el convergent Artur Mas ha donat la seva conformitat a la reunió després de l'última executiva de CiU, sempre que es deixi per després de les pròximes eleccions catalanes qualsevol posicionament sobre aliances electorals, un terreny en el qual Duran abona l'anomenada 'sociovergència'.

Des de les files socialistes, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va expressar a principi de setmana la seva confiança que la reunió que el seu partit mantindrà demà amb UDC servirà perquè Duran "controli" el convergent Mas i el torni al "camí de la moderació".

Des de la direcció d'Unió defensen que l'acostament del PSC a CiU a través d'Unió podria llegir-se també com un debilitament de l'aposta estratègica dels socialistes per la seva aliança tripartida amb ERC i ICV-EUiA.

La reunió entre socialistes i democratacristians arriba també després de l'última sessió de la vista oral que s'ha celebrat a l'Audiència de Barcelona pel cas Treball, en el qual la Generalitat ha rebaixat a un any i nou mesos de presó la seva petició de pena per a l'exconseller Ignasi Farreres (UDC) i l'exsecretari general Josep Maria Servitje.