malaltia

La Sagrada Família s'il·lumina de color blau pel Dia Mundial de la Diabetis

13.11.2008 | 20:32

La façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família s'il·luminarà demà de blau per commemorar el Dia Mundial de la Diabetis, i que pretén alertar sobre la importància d'aquesta malaltia, que quan és de tipus dos afecta uns tres milions de persones a Espanya.

La llum blava, així com el cercle blau, són el símbol que s'utilitza a tot el món per representar la unió en la lluita contra la diabetis, i s'espera que amb motiu d'aquesta jornada centenars d'edificis emblemàtics de tot el món s'enlluernin de blau com a mostra de solidaritat.

La diabetis és una malaltia ocasionada per la dificultat que té l'organisme per utilitzar el sucre que s'ingereix amb els aliments, que s'acumula i es queda en la sang ocasionant la hiperglucèmia, que és el que dóna lloc al diagnòstic de la diabetis.

Aquesta situació es produeix perquè l'organisme fabrica poca insulina, que és l'hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits.

La diabetis es classifica de tipus I o Mellitus quan apareix en menors de 30 anys, i el pacient està obligat a injectar-se insulina, del tipus II quan debuta a partir dels 40 anys i s'associa a l'obesitat, i com gestacional quan apareix en la dona durant un embaràs.

Des de l'Associació de Diabètics de Catalunya s'ha recordat que l'excés de pes fa que augmentin les necessitats d'insulina obligant al pàncrees, que és l'òrgan que la produeix, a treballar més, i que en aquests casos la correcció de l'obesitat és la millor mesura terapèutica.

Durant el dia Mundial de la Diabetis es reivindiquen plans de salut amb objectius realistes que estiguin a l'abast de tothom, i amb mitjans pressupostaris suficients per a l'autocontrol de la malaltia.

També es demanen programes de detecció precoç de la malaltia, que es combati l'obesitat, especialment en els nens, i que es fomenti la investigació per frenar el creixement d'aquesta patologia, que cada vegada es manifesta en edats més primerenques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema