El portaveu del grup parlamentari d'ICV, Joan Herrera, serà l'encarregat de presentar al Congrés dels Diputats una bateria de preguntes sobre la seguretat i "l'alt percentatge" d'incidències que es produeixen a les centrals nuclears catalanes.

Herrera -que finalment no ha pogut presentar avui a Tarragona aquesta iniciativa parlamentària tal com tenia previst- instarà el Govern central a retirar la llicència d'explotació d'aquestes centrals a l'ANAV, associació que integren les empreses Fecsa i Iberdrola.

Joan Herrera farà aquesta petició coincidint amb la compareixença al Congrés de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, prevista per al pròxim 26 de novembre.

En roda de premsa, el diputat d'ICV per Tarragona al Parlament de Catalunya, Daniel Pi, ha admès que li dóna "por" que es vegi com "una cosa normal" l'alt percentatge d'incidents que acumulen les tres centrals nuclears catalanes respecte a les de la resta d'Espanya.

En total, 38 de les 58 incidències registrades pels vuit reactors nuclears a Espanya el 2008 s'han produït en alguna de les plantes catalanes, el que significa un 65 per cent.

Aquests "precedents" demostren, segons Pi, que el futur Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) per a residus radioactius no pot situar-se en el territori català, una decisió que l'Empresa Nacional de Residus (ENRESA) podria prendre en els pròxims mesos, segons la formació ecosocialista.

Hi ha "suficients indicis" com per pensar que "en els pròxims dos o tres mesos" hi haurà "moviments" respecte a la ubicació del futur cementiri nuclear.

En aquest sentit, Pi ha recordat que les piscines que les centrals nuclears tenen per dipositar individualment els seus residus estan arribant al límit, una situació que "posa pressió" a l'hora de prendre una decisió "aviat".

La directora del CSN compareixerà davant la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats el pròxim 26 de novembre per parlar dels últims incidents registrats a la central nuclear d'Ascó.

La compareixença va ser sol·licitada ahir per Joan Herrera, qui exigirà a la presidenta de l'organisme regulador que aclareixi si en la central nuclear d'Ascó hi ha problemes de corrosió.

De la seva banda, el portaveu del grup socialista en la ponència del Consell de Seguretat Nuclear, el tarragoni Francesc Vallès, ha assegurat avui en un comunicat que en la compareixença demanarà a Martínez Ten "el màxim rigor" en el funcionament de les centrals.