Més de mig miler de persones es van manifestar ahir pels carrers de Rubí, a la comarca del Vallès Occidenta, per protestar per la decisió de la multinacional catalana Ficosa d'acomiadar 140 treballadors i presentar expedients de regulació de treball temporals a les seves dues plantes de Rubí.

Els manifestants, convocats pels comitès d'empresa de les dues plantes, van sortir del carrer Cervantes cap a les 11 hores del matí per arribar cap a un quart de dues a les portes de l'Ajuntament de Rubí en una marxa en què es van cridar consignes contra els plans de l'empresa, que fabrica components per l'automoció. Lemes com "Les crisis que les paguin els rics", "No als acomiadaments de Ficosa" i "Pel manteniment dels llocs de treball a Ficosa-Rubí" van ser algunes de les expressions més destacades per les pancartes que encapçalaven la manifestació, en què hi va participar l'alcaldessa de Rubí, Carmen García, i els diferents grups municipals. També van assistir a la manifestació els treballadors de les empreses Ruffini i Delfi, i nombrosos veïns. El representant del Comitè d'Empresa, Alberto López Grau (UGT), va acusar la companyia de fer "xantatge" amb els treballadors en plantejar un pla de viabilitat que preveu "crear empreses en altres punts d'Espanya". Va lamentar que l'empresa de Rubí hagi reduït 600 llocs de treball en dos anys. "No acceptem el xantatge que si no acceptem el pla de viabilitat tancarà les portes", va assenyalar. "Ni ho entenem ni ho trobem seriós", va afegir el treballador.

Un altre membre del Comitè d'Empresa, Bartolomé Martínez (CCOO), va criticar que Ficosa "utilitza la crisi econòmica per retallar la plantilla de Rubí", en un moment en què es troba en 20 països i es vol expandir a Rússia, Sud-àfrica i el Marroc. Va celebrar, per una banda, que l'empresa rebi subvencions de la Generalitat. I, per l'altra, va instar que inverteixi urgentment també en les seves plantes del Vallès perquè "va néixer a Rubí i, això, no ho té en compte". El director general de Ficosa, José Vicente de los Mozos, va anunciar, recenment, que la companyia prepara expedients de regulació d'ocupació (ERO) temporals per les seves dues plantes de Rubí i per una factoria de Mollet (Vallès Oriental) per fer front al "brutal" descens de les previsions de producció dels fabricants a causa de la crisi que travessa el sector. De los Mozos no ha concretat ni la durada ni l'abast de la mesura, tot i que ha assegurat que Ficosa intentarà que "no afecti tota la plantilla". A les dues factories de Rubí -Fico Triad dedicada a la producció de caixes de canvi i Fico Transpar de dipòsits per a líquids- treballen unes 400 persones, mentre que a Mollet ho fan unes 90.