L'Agència Catalana de Protecció de Dades ha imposat una multa de 60.000 euros a la concessionària d'autopistes Acesa per vulneració de la Llei orgànica de protecció de dades en allò que fa referència al principi de consentiment en la cessió de les dades.

Segons van explicar fonts de l'Agència Catalana de Protecció de Dades (Apdcat), els fets van passar l'any passat quan un usuari d'autopista de Mollet (C-33) va intentar optar als descomptes per ser usuari del teletac a través del web d'Acesa i per fer aquesta sol·licitud havia de donar el seu consentiment a la possibilitat de cessió de dades a altres empreses del grup Abertis. "El que s'ha sancionat és el fet d'obtenir consentiment de manera forçada", van assenyalar des de l'Agència Catalana de Protecció de Dades. L'usuari ho va posar en coneixement de l'Agència Catalana de Protecció de Dades que, després de la investigació, va iniciar un procediment que va acabar amb sanció greu i va imposar el mes passat una multa de 60.000 euros a la concessionària.

Forçar el consentiment

El que s'ha imputat a Acesa és que en el web tenia un contingut que obligava a donar un consentiment "no lliure a la persona que tramitava un descompte" i arran de la denúncia es va realitzar la investigació. Acesa "va vulnerar" el principi de consentiment que perquè aquest sigui lícit ha de ser un "consentiment lliure" i aquí a "la persona que volia tramitar el descompte d'usuari se l'obligava a donar el seu consentiment a la possibilitat de cessió de les seves dades". Acesa es va limitar a dir que la multa no és definitiva i que hi ha la possibilitat de posar un recurs.