El conseller d'Interior, Joan Saura, va anunciar ahir que el seu departament elaborarà durant el primer semestre de l'any vinent un estudi sobre la situació de les víctimes greus d'accidents de trànsit per impulsar mesures concretes que contribueixin a la seva reinserció social i laboral. El conseller va efectuar aquest anunci durant un acte celebrat a Barcelona amb motiu del Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents de Trànsit, que a instàncies de l'ONU es commemora el tercer diumenge de cada mes de novembre.

Des de l'any 2000, un total de 251.476 persones han estat víctimes d'accident de trànsit a Catalunya, de les quals 5.661 han mort i 29.388 han patit lesions greus. El conseller va admetre que fins ara hi havia un cert "desequilibri" en la funció de l'administració, que se centrava més en la prevenció de la sinistralitat, amb campanyes de conscienciació i la millora de les carreteres, que en l'atenció a les víctimes.

Aquest treball permetrà, segons Saura, que la Generalitat disposi d'un perfil detallat de les persones que han estat víctimes d'aquests accidents greus de trànsit per poder fer propostes, tant tècniques -per millorar els vehicles de transport-, com socials i laborals, "que els facin més fàcil la seva reincorporació a les diferents vessants de la vida quotidiana".

A l'acte també va intervenir Rosa Sanvicens, presidenta de l'Associació Catalana d'Afectats de Traumatisme Cranioencefàlic i Dany Cerebral Sobrevingut (Traci), que precisament va demanar a les administracions ajudes per aconseguir la reintegració social de les víctimes d'accidents de trànsit. "Després d'un accident greu, és molt difícil tenir qualitat de vida, apostin per nosaltres", va demanar, de manera emotiva.

Sanvicens va detallar llavors que la pitjor seqüela que pateixen les víctimes greus d'accidents de trànsit és que "sempre ens comparem amb la persona que érem abans de l'accident i no acceptem la nostra nova realitat".