El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va negar ahir que supediti la seva estratègia a la del PSC i va exigir als seus socis de Convergència que "respectin" la postura dels socialcristians sobre quina resposta donar a una hipotètica retallada de l'Estatut a mans del Tribunal Constitucional (TC).

En declaracions a RAC1 Duran va al·ludir a les declaracions del secretari general de CDC, Artur Mas, que dissabte va advertir a Unió que no permetrà que CiU "supediti" la seva estratègia davant una rebaixa de l'Estatut a l'estratègia del PSC. Així va reaccionar Mas just l'endemà de l'acord assolit entre Duran i el president català, José Montilla, per donar una resposta unitària a una possible sentència que retalli l'Estatut.

Preguntat per la suposada supeditació a l'estratègia del PSC, Duran va matisar: "Aquí hi ha un error. No hi ha una estratègia de CiU respecte a què fer l'endemà de la sentència del TC. El que hi ha són dues posicions diferenciades, una de CDC i una altra d'UDC".

L'estratègia d'Unió no va a remolc de la del PSC. No hi ha una supeditació a l'estratègia del PSC", va recalcar Duran, abans de recordar que va ser al congrés d'Unió d'octubre on es va apostar públicament per intentar respondre al TC de manera unitària des de Catalunya, l'endemà de conèixer la sentència.

Duran va admetre els diferents enfocaments de CDC -que passa per convocar un nou referèndum o avançar eleccions- i el seu partit sobre aquest assumpte: "Són dues posicions diferents. Jo respecto la d'ells i m'agradaria que respectessin la nostra".

Després de saber-se que el president de la Generalitat convocarà els partits després de fer-se pública la sentència per analitzar quina reacció ha de produir-se des de Catalunya, Duran va confirmar que, si Montilla el convoca, acudirà a la cita: "M'agradarà que, si la nostra posició segueix sent diferent de la de CDC, pugui ser tinguda en compte també".

"Deslleialtat" de Duran

L'exconsellera de la Generalitat i, fins a juliol, membre de la direcció de Convergència, Carme-Laura Gil, va acusar el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, de "deslleialtat" cap a Artur Mas i de propiciar un "descarnat atac" contra el nacionalisme català.

En un article titulat "Les amistats perilloses: Duran i Montilla" al seu bloc personal a Internet, Gil va criticar molt severament la reunió que divendres van celebrar les cúpules de PSC i Unió. Gil va carregar especialment contra Duran: "L'acord amb Montilla de procurar un posicionament unitari dels partits catalans davant una possible sentència desfavorable del TC sobre l'Estatut i evitar respostes "radicals" és un acostament a les tesis espanyoles, un descarnat atac al nacionalisme català en general i una deslleialtat cap a CDC i el president de CiU, Artur Mas".