El conseller ha anunciat avui aquesta reforma, que pretén acostar aquestes ajudes escolars a la realitat "més social", després de la reunió setmanal del Consell Executiu de la Generalitat, en el qual s'ha aprovat destinar 117 milions d'euros a subvencionar el transport i el menjador escolar per a aquest curs, 5,5 milions més que el passat.

En les pròxims dies i setmanes Maragall es posarà en contacte amb entitats municipalistes, ajuntaments i consells comarcals, que gestionen moltes d'aquestes ajudes, per iniciar el diàleg sobre la reforma normativa necessària per adequar les subvencions a la realitat social de Catalunya, segons que ha indicat.

"El canvi de normativa es farà tranquil·lament amb les entitats" implicades, ha assegurat el conseller, que ha opinat que la "inadequació de l'actual norma provoca perversions" a l'hora d'atorgar les ajudes.

La distància al centre educatiu, encara que sigui dins d'un mateix terme municipal, pot ser una de les principals línies que s'ha de tenir en compte en reformar les subvencions a transport i menjadors, ha considerat Maragall, que s'ha negat a facilitar xifres sobre el nombre de nens immigrants als quals se subvenciona el menjador i el transport, en considerar que el concepte 'immigrant' no existeix.

La normativa vigent estableix que els alumnes que obligatòriament s'han de traslladar a un altre municipi per anar a classe tenen finançat el transport i el menjador escolar, i aquests serveis són gestionats pels consells comarcals a través dels convenis que aquestes administracions signen amb el departament d'Educació.

El Govern ha aprovat avui una dotació de 117 milions d'euros en ajudes per al transport i el menjador escolar d'aquest curs, que beneficiaran més de 120.000 alumnes.

Aquest any s'ha incrementat el pressupost per a beques de menjador destinades als nens de famílies amb rendes més baixes i s'ha passat de 18,7 milions el curs passat a 20,7 milions, amb 44.887 alumnes aquest curs (40.693 el 2007-2008).

Des del curs 2003-2004, el pressupost per a ajudes a menjadors i transport escolar s'ha incrementat un 57%, segons dades facilitades avui per la Generalitat.