El Jutjat d'Instrucció número 2 de Granollers investiga si unes fumigacions amb productes tòxics a la presó de Quatre Camins de Barcelona van causar diversos avortaments i malformacions als fills nounats de set funcionàries, segons va informar ahir en un comunicat el bufet d'advocats que està portant el cas, Instructa.

El Jutjat de Granollers ha admès a tràmit una querella criminal interposada per set funcionàries de presons d'aquest centre penitenciari contra la sotsdirectora general de Recursos Humans i Relacions Laborals de la Conselleria de Justícia -que ja ha declarat davant del jutge-, una excoordinadora del Servei de Prevenció de Riscos i un director de serveis, per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, lesions i avortament, segons va avançar ahir El Periódico.

Un informe mèdic pericial, a instàncies de les afectades, estableix la possible relació de causalitat entre els fets denunciats i els efectes sobre el fetus i la salut de les funcionàries. El procés penal es troba en fase d'instrucció.

Les funcionàries ja van comunicar a la Inspecció de Treball el 2002 l'existència de "nombrosos" casos de nens que naixien amb malformacions, i que hi havia algunes d'elles que havien patit avortaments.

Treball va realitzar llavors diverses inspeccions que van posar de manifest, segons Instructa, "l'existència de greus incompliments en matèria de prevenció de riscos laborals", ja que les funcionàries no van rebre cap tipus de formació en aquesta matèria.

L'informe va constatar que els riscos als quals estaven sotmesos les funcionàries eren "molt greus", a causa d'unes fumigacions amb productes tòxics de manera periòdica i indiscriminada, sense cap tipus de precaució ni avís previ, en llocs on les condicions de ventilació eren "molt deficients", i on s'afegien els efectes dels arcs de control de metalls.

L'informe conclou que no hi havia una avaluació de riscos laborals del centre de treball que complís amb els requisits legals, que no s'havien fet investigacions de la conselleria, i que no es feia el seguiment de la salut de les funcionàries.

El comunicat assegura que hi ha més funcionàries afectades a més de les set que han interposat la querella, i que, ara, quan una funcionària del centre es queda embarassada, demana la baixa laboral durant tot l'embaràs per precaució.