La Generalitat ha adquirit 90.000 dosis de la vacuna del virus del papil·loma humà (VPH), que es començaran a administrar a nenes de sisè de primària el desembre, segons ha explicat la consellera de Salut, Marina Geli.

Geli va assegurar que la Generalitat ha destinat en el pressupost una partida de 8 milions d'euros a la compra d'aquestes vacunes. "És una vacuna cara", va recordar la consellera, però va assegurar que el Govern ha aconseguit "un millor cost" que altres comunitats que les han adquirit. La vacuna està elaborada per Sanofi Pasteur MSD.

La consellera va assegurar que unes 30.000 nenes es podran beneficiar de la vacuna contra el VPH, de la qual cal una triple dosi. La titular de Salut ha recordat que la Generalitat inverteix uns 50 milions d'euros anuals en vacunes.

El Govern ha decidit incorporar aquest curs escolar la vacunació contra el VPH, després que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) acordés el 2007 la seva inclusió. El VPH és causant de la majoria de les lesions relacionades amb el càncer del coll de l'úter.

Un dels impulsors de la introducció de la vacuna contra el VPH a Espanya, el ginecòleg Javier Cortés, va defensar la seva "clara eficàcia" i ha dit que el que el preocupa és que hi hagi "dificultat d'accés". "El problema és el cost" -les tres dosis tenen un preu de venda de 450 euros- i caldran "fórmules imaginatives de finançament", va dir.

Cortés, que aquesta setmana ha impartit una conferència al col·lectiu infermer a Barcelona sobre el VPH, va assegurar davant de les veus crítiques que la polèmica "és inherent al treball mèdic i científic" i va subratllar que "sempre hi haurà gent que s'hi oposarà".