El tripartit català, liderat pel PSC, ha privilegiat un any més el diari El Punt en la concessió de subvencions als mitjans de comunicació corresponents a l'exercici 2008. El Punt percebrà enguany, entre ajuts a dit i estructurals, 1.818.920 euros, i el Diari de Girona, 280.539,21 euros.

En els darrers anys, el tripartit ja havia convertit El Punt en el diari més subvencionat de Catalunya en la relació ajuts/exemplars venuts. Enguany es convertirà en el rotatiu amb més subvencions en xifres totals, fins i tot per davant d'El Periódico, tot i que les vendes del rotatiu barceloní són set vegades superiors a les d'El Punt. Mentre El Punt rebrà 1.818.920 euros, els ajuts a El Periódico ascendiran a 1.780.000 euros. En la proporció de subvencions i exemplars venuts és on es percep més el tracte de privilegi del tripartit a El Punt. Atenent a les dades de l'Oficina de Justificació de la Difusió (OJD) corresponents a 2007, El Punt rep 70 euros per exemplar venut; l'Avui, 48,9; Regió7, 41,3; Diari de Girona, 34,8; i El Periódico10,1. La Vanguardia, a la qual se li han denegat dos projectes, no figura enguany com a beneficiària de cap d'aquestes subvencions, segons el que s'ha publicat fins ara. No obstant, fonts de Cultura xifren els ajuts que rebrà aquest rotatiu un 25% inferiors als de l'any passat. El Grup Godó té confirmats quasi mig milió d'euros per la seva cadena d'emissores de ràdio i 169.000 euros per "dotar l'àrea digital d'un nou sistema de gestió". Quan surtin publicades al DOGC, es coneixerà la distribució total de les subvencions. Dels diaris madrilenys amb edicions a Catalunya, només ha estat beneficiat El País, amb 375.000 euros, per dos projectes presentats.

Una de les subvencions a El Punt, de 250.000 euros, és per a "l'ampliació de les edicions locals de 7 a 10 i cobrir tot el territori del Principat". De moment, a un mes i mig per acabar l'any, no només no n'ha obert cap de nova, sinó que s'està plantejant tancar-ne alguna per afrontar la crisi econòmica.

Aquestes subvencions no tenen en compte la inversió de la Generalitat en publicitat o subscripcions als diferents mitjans de comunicació. En l'apartat de subscripcions, els més beneficiats pel tripartit són El Punt i l'Avui.

Pluja de milions al

suplement "El 9 Esportiu"

Des que el diari El Punt va treure un suplement d'esports amb el nom d'El 9 Esportiu, el gener de 2002, la pluja de diners públics ha sigut constant. Segons els ajuts publicats en el DOGC, aquest suplement ha rebut 5.685.712,9 euros de la Generalitat, prop de mil milions de pessetes.

Aquest suplement va néixer amb pretensions de convertir-se en un diari d'esports. Durant els primers anys, el van encartar diferents rotatius catalans, com Segre, Regió7 i el mateix El Punt. Al final, ha quedat només com un suplement d'esports d'El Punt. La intenció de vendre'l en solitari en els quioscos, no ha reeixit mai, i ni tan sols s'ha sotmès al control de l'OJD. Malgrat aquest fracàs, la Generalitat, enguany, encara hi ha abocat 587.069,29 euros, quasi 100 milions de pessetes. A les habituals subvencions de Presidència, aquest any s'hi ha afegit, com a novetat, el Consell Català de l'Esport, amb 100.000 euros.

Altres subvencions

La Generalitat encara no ha publicat aquestes subvencions en el Diari Oficial (les corresponents a l'any 2007 no varen aparèixer fins el mes de març d'enguany). Per tant, caldrà esperar encara que es publiquin oficialment al DOGC per conèixer la totalitat dels mitjans de comunicació beneficiats i comprovar si s'ha mantingut la línia de l'any passat d'afavorir a grups de comunicació afins al PSC i ERC.

D'antuvi, Diari de Girona pot avançar que la revista El Temps, de l'editor valencià Eliseu Climent, rebrà 150.000 euros; i la Cadena SER, a través d'Ona Catalana, 358.461,12 euros.