El president d'ICV, Joan Saura, va demanar ahir girar full a la gestió de la sequera que va portar a terme la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge, liderada per Francesc Baltasar, i davant la petició d'algunes delegacions de comarques i províncies de Catalunya que visiti més al territori va assegurar que tindran "més president".

En la seva intervenció després de la valoració de 15 delegacions territorials del seu informe de gestió, va admetre que es van cometre "errors de gestió i de comunicació" en l'àmbit de la sequera, encara que va reprotxar que s'intentin aprofitar aquests errors "per impugnar les polítiques de fons" d'ICV. "Aquesta assemblea ha de servir per passar pàgines en aquesta qüestió, perquè Catalunya és una de les comunitats amb una política d'aigües més avançada d'Europa", va assegurar.

L'informe de gestió va ser aprovat amb una àmplia majoria amb un 92,37% (448 vots), seguit d'un 7,21% d'abstencions (35) i un 0,41% de vots en contra (2). No obstant això, només van votar 485 delegats dels 880 amb dret a vot, el que correspon a poc més del 50%. El president d'ICV va reiterar el seu rebuig al transvasament del Roine, i va insistir en la seva aposta pel Govern d'Entesa i la seva assumpció de la Conselleria d'Interior. "En el debat sobre si havíem d'agafar Interior, jo sempre vaig dir que sí, i ho vull reiterar", va indicar, destacant que han demostrat que poden fer-se càrrec de les polítiques de seguretat.

Va demanar una resposta unitària dels partits posat cas que el Tribunal Constitucional (TC) retallada l'Estatut, assumint una esmena del corrent que demana accentuar la política sobiranista de la formació, en destacar que el tribunal "no està legitimat" en aquesta qüestió. "No té autoritat moral, política ni jurídica", va manifestar.

Va admetre les reticències del Govern per desplegar l'Estatut, acusant el PSOE i al president de l'Executiu Espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de no tenir un model d'Estat plurinacional i plurilingüístic. Així, va anunciar que organitzaran unes jornades en el primer trimestre de 2009 que se centraran a analitzar la qüestió nacional.