"El Govern vol obrir una nova etapa per definir la nova arquitectura del país", ha explicat el conseller, en la seva intervenció en unes jornades sobre l'Estatut i els canvis que implicarà el seu desenvolupament en els governs locals i en el nou model territorial de Catalunya, que han començat avui al Parlament.

Ausàs ha recordat que, a cada moment, la Conselleria de Governació advoca per "consens polític, institucional i territorial" amb tots els actors implicats per definir el nou mapa territorial i regular els ens locals. Ha recordat que l'avantprojecte de llei que aprovarà el Govern parteix d'un document de base, elaborat per la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), del Camp de Tarragona.

El president del Parlament, Ernest Benach, ha fet un símil i ha comparat l'Estatut amb un "obrellaunes" que permetrà desenvolupar l'autogovern en molts àmbits, entre ells, el règim local, amb la finalitat d'"adaptar Catalunya a les noves necessitats del segle XXI" i "avançar en el principi de subsidiarietat".