Aquests dos vetos se sumen als presentats per PP i CiU, amb els quals formarien un front majoritari d'oposició als Pressupostos a la cambra alta i fan previsible la devolució sense canvis dels comptes al Congrés.

El veto d'ERC es produeix després que el Govern no hagi acceptat el gruix de les seves esmenes als comptes, dirigides a aportar més recursos per al desplegament de la llei de dependència i al fons d'immigració.

Així, en un comunicat, ERC argumenta que els Pressupostos "no donen una plena i decidida resposta social a la crisi econòmica". A més, entenen que "davant de la situació de bloqueig i d'incompliment del termini fixat" per a l'aplicació dels preceptes de finançament fixat en l'Estatut, "la presentació de veto és l'única resposta possible".

A més, tenint en compte que la cambra alta vota cadascun dels vetos als comptes per separat, ERC assegura que el seu rebuig al projecte brinda a PP i CiU la possibilitat de "disculpar-se" per l'"injust sistema de finançament autonòmic que amb tanta camaraderia van convenir al Senat".

"Una disculpa que a CiU també abraçaria el suport donat a tots els sistemes de finançament durant els 23 anys que va governar a Catalunya i a l'arrogància per haver-se apropiat d'una reforma estatutària de la qual ara reneguen", afegeixen.

Finalment, ERC afirma que el veto donarà l'oportunitat al PSOE de "rectificar" uns pressupostos que "no preveuen el gir social keynesià que un Govern socialista hauria de procurar donar davant d'una crisi financera".

ICV: ELS PRESSUPOSTOS NO SÓN D'ESQUERRES

Per la seva banda, ICV argumenta que el projecte de Pressupostos "no és d'esquerres" i "no respon a les necessitats de la ciutadania". Segons la seva opinió, "no aposten a més pel canvi necessari de model que passa per donar un impuls a les inversions sostenibles social i mediambientalment".

Alhora, els senadors d'ICV consideren que l'expansió de la despesa pública no serà la suficient per la combinació de dos factors: la insuficiència dels ingressos públics agreujada per les polítiques discrecionals del Govern en forma de rebaixes fiscals, i la limitació del dèficit públic en no esgotar, en principi, els marges que permeten els compromisos comunitaris.

"En definitiva, els comptes que presenta el Govern continuen apostant per la improvisació, per la desgravació i pels xecs; no opten pel necessari canvi de model i no amplien drets", afegeix.

Finalment, l'agrupació justifica el seu veto pel "doble incompliment" de l'Estatut i l'acord per a la reforma del finançament autonòmic. A més, conclou denunciant que els Pressupostos només augmenten un 1,6% el finançament a comunitats autònomes i ajuntaments per a l'any 2009.