El líder d'ICV, Joan Saura, va tirar endavant la nova direcció del partit amb Joan Herrera de secretari general i número dos, un ascens que si bé aquest rebutja que sigui en clau successòria, representa un relleu generacional al partit en ascendir altres dirigents joves.

La IX assemblea d'ICV va avalar ahir amb un 75,8% de suport -401 vots a favor-, la nova cúpula ecosocialista, un percentatge clarament favorable que no obstant això revela un cert vot de càstig, ja que un de cada quatre delegats no va ratificar la proposta de direcció. El relleu generacional que encarna Herrera, provinent com altres nous dirigents de les joventuts del partit, té la seva prolongació en nomenaments importants, un dels quals el de Lluís Moreno, persona de la confiança d'Herrera que assumirà l'àrea d'organització des d'una vicepresidència. L'ajudaran en aquesta tasca David Cid, a l'àrea d'acció política, i Màrius Garcia, en la de política municipal, cosa que permetrà Herrera estar més alliberat de les tasques internes per ser la veu pública del partit. Tot aquest engranatge és el que permetrà Herrera compatibilitzar l'escó al Congrés amb la seva nova funció de secretari general d'ICV.

Però a més d'aquests tres dirigents, hi ha altres noms que reforcen aquest relleu generacional: la diputada Dolors Camats serà la nova portaveu del grup d'ICV-EUiA al Parlament, cosa que li donarà un major protagonisme, i el càrrec de portaveu del partit el deixa en mans d'una altra jove dirigent, Laia Ortiz, que a més ostentarà una de les cinc vicepresidències d'ICV. L'ascens de les dones també és notable ja que, a més que l'àmplia comissió executiva és paritària, tres de les cinc noves vicepresidències del partit les lideren dones. De la seva banda, el fins ara portaveu del grup parlamentari, Jaume Bosch, substituirà Saura com a president del grup d'ICV-EUiA al Parlament. A més d'Ortiz i Moreno, les altres tres vicepresidències han recaigut en mans de Mercè Claramunt (Dones amb Iniciativa) i Hortènsia Grau (Formació), que formen part d'una generació intermèdia.

El pont entre ICV i el Govern

Pel que fa al secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i dirigent d'ICV, Joan Boada, serà la persona encarregada de millorar la relació entre aquesta força política i el Govern. El president d'ICV, Joan Saura, va fer autocrítica al destacar que no s'havia resolt bé la relació entre el partit i el Govern. En aquest sentit, va anunciar que nomenaria una persona perquè tingui la "responsabilitat concreta" per millorar aquesta relació.

Jordi Guillot, malgrat deixar en mans d'Herrera i el seu equip la secretaria general i l'organització del partit, completa les vicepresidències en assumir la "cartera" d'Institucions i Relacions, cosa que li permetrà seguir sent un pes pesat de la formació.

En una breu clausura, Joan Saura va expressar la seva convicció que la formació ecosocialista surt "enfortida" i amb les "piles carregades" amb vista al futur, en què aposta perquè Catalunya sigui un país de "felicitat", de "solidaritat i justícia social". Després d'expressar un sentiment d'"alegria" pel treball fet en aquesta assemblea, Saura va reafirmar la seva aposta en "quatre compromisos": donar suport als treballadors en un moment de crisi econòmica, el ferm suport al pacte d'Entesa del govern tripartit català malgrat reclamar una actualització, reforçar l'organització interna del partit i dedicar més energies a fer de president ?d'Iniciativa. En clau interna, Saura es va comprometre a reforçar el funcionament del partit i va explicar com un "compromís personal" la seva intenció de dedicar "més energia a fer més de president".