Precisament, el síndic major, Joan Colom, presentarà demà l'informe sobre els comptes generals de la Generalitat de 2005 al ple que se celebrarà al Parlament.

L'objectiu d'aquest informe, titulat "Compte general de la Generalitat de Catalunya. Exercici 2005" i aprovat en la seva integritat amb el vot de quatre dels set membres del ple, és examinar i comprovar que els comptes catalans compleixen les normes establertes, així com fiscalitzar si l'activitat econòmic financera de la Generalitat es regula sota el principi de legalitat.

La conclusió general, després de les al·legacions del Departament d'Economia, és que els comptes de la Generalitat de Catalunya de 2005 es van ajustar a la normativa vigent, també en matèria de deute, davant la qual cosa tres síndics han emès el seu vot discrepant.

En concret són els síndics Jaume Amat, Ernest Sena i Jordi Pons, els dos primers designats en el seu moment a proposta de CiU, mentre que Pons, no tan crític com els dos anteriors, ho va ser a iniciativa d'ERC.

Jaume Amat discrepa del finalment aprovat en l'apartat dedicat a analitzar el deute a llarg termini de la Generalitat, ja que entén que "el deute a llarg termini va sobrepassar el limiti de deute autoritzat" en el pressupost de l'exercici.

Ernest Sena fa seu el vot particular d'Amat, mentre que Pons també expressa algunes reserves, encara que en un to més moderat.

L'informe aprovat definitivament pel ple de la sindicatura apunta que "si bé el deute a llarg termini va augmentar 1.945.487.095 euros, el deute a curt termini es va reduir 935.610.000 euros", de tal forma que el deute queda compensat i acord a la llei.

L'informe de la Sindicatura també recorda el problema del "desplaçament de la despesa" d'un exercici a un altre, una qüestió que amb tota probabilitat Colom abordarà demà al Parlament.