El líder de CiU, Artur Mas, va reclamar ahir al president de la Generalitat, José Montilla, una remodelació del Govern i que canviï el seu to "burocràtic" per afrontar els últims dos anys de legislatura.

En un acte solemne a La Pedrera, Mas va fer balanç dels primers dos anys del Govern d'Entesa, i va lamentar que Catalunya, en lloc d'enfortir-se, s'està "debilitant". Segons ell, és l'acció de l'Executiu català la que contribueix a això, lluny de facilitar que se superin les adversitats objectives que existeixen.

"Si realment el tripartit no funciona i si realment Catalunya no avança, se li hauria de demanar a Montilla que es llancés i que canviés el Govern, i que canviés també la seva manera de fer", va argumentar Mas, que va comparèixer al costat dels portaveus en el Parlament, Oriol Pujol i Josep Maria Pelegrí, en un acte titulat "La Catalunya que no funciona. L'empremta Montilla".

Però Mas va tenir una especial menció per al mateix president de la Generalitat, en opinar que, en un moment de necessitats per al país com l'actual, "no es pot donar aquesta sensació de Presidència d'un aire administratiu, burocràtic, que no inspira confiança, que no desperta il·lusió".

El president de CiU va remarcar que, si ara els socis del Govern defensen refer el Pacte d'Entesa, també haurien d'aprofitar per fer el mateix amb el Govern, encara que no va voler concretar quines àrees canviaria, deixant aquest paper per al president de la Generalitat. "És només un suggeriment, perquè seria una manera d'encarar aquesta segona part de la legislatura amb un Govern que tingués més solidesa", va al·legar, i va posar com a exemple els lideratges "potents" d'altres països, que poden equivocar-se, però que "fan coses i lideren".

Catalunya més dèbil

Segons la seva opinió, el Govern de Montilla, "en lloc de contribuir a superar les adversitats, el que aconsegueix amb la seva acció o la seva inacció és anar debilitant Catalunya", va insistir. Mas va subratllar que Catalunya és més feble ara des del punt de vist econòmic, de model educatiu, d'atenció als col·lectius més vulnerables, des del punt de vista de l'autogovern i també de la defensa de la personalitat pròpia i de la identitat.

Malgrat reconèixer que les condicions actuals són "difícils", va indicar que un Govern "pot ser un impulsor o un llast", i això és el que està sent, al seu judici, l'actual Executiu català. Per a ell, "que el tripartit no funciona és un secret a veus", i va considerar que els mateixos integrants se n'acabaran donant compte.

Es va referir al sentit de país que va reivindicar ahir Montilla en el seu balanç de Govern per constatar: "Una persona que té sentit de país en majúscules no fa un segon tripartit per governar Catalunya".

Mas va remarcar que quan ell sent Montilla i altres dirigents del PSC parlar de país, sembla que estiguin pensant en el partit. "Quan diuen país, jo llegeixo PSC", va apuntar. I és que el també secretari general de CDC va argumentar que els socialistes catalans fan tot el possible per enfortir el PSC, però no el país, perquè això significaria que Catalunya va cap endavant.

No va deixar de lamentar aquesta situació per les conseqüències que comporta per a Catalunya, i va assegurar que CiU preferia criticar el Govern per altres qüestions i no per aquesta.