Què tenen en comú Emissores Catalanes Audiovisuals de Proximitat, Metropolitana Audiovisual i Mola TV? 1. Les tres han estat beneficiades pel CAC amb una llicència de ràdio; 2. Cap de les tres emitia fins ara dintre del pla pilot; 3. Les dues primeres són societats noves que es varen constituir amb posterioritat al termini per presentar sol.licituds al concurs convocat pel CAC, i la tercera va canviar l'objecte social just el dia abans; 4. Dos dels seus administradors també varen rebre llicències de TDT; 5. Les tres societats estan relacionades a través dels seus respectius administradors.

Emissores Catalanes de Proximitat està administrada per Frederic Cano i Antoni Llorens. Frederic Cano, al seu torn, administra, juntament amb Xavier Casanovas, Metropolitana Audiovisuals. I Xavier Casanovas comparteix amb Daniel Cascales l'administració de Mola TV. Emissores Catalanes, com ja va informar Diari de Girona el passat 14 de novembre, es va constituir com a societat el 21 de gener d'aquest any, una setmana després de concloure el termini per presentar-se al concurs. Havia iniciat el procés per crear la societat el 29 de gener, quan el concurs ja estava convocat des del 21 de desembre. Metropolitana Audiovisuals es va constituir encara més tard, el 6 de març, tres setmanes després de tancar-se el concurs. Havia iniciat el procés per crear l'empresa el 4 de febrer. Mola TV va néixer l'any 2003, però just un dia abans del termini per presentar les sol.licituds al concurs del CAC va canviar l'objecte social deixant-lo com "la gestió de televisió privada i radiodifusió privada, així com la gestió dels serveis d'enllaç i transmissió de senyals de telecomunicació i producció audiovisual i multimèdia".

Emissores Catalanes, tot i ser una empresa sense cap trajectòria ni tenir cap arrelament al territori, ha obtingut una freqüència a Girona, la que fins ara tenia la COPE a través de la Cadena 100; Metropolitana Audiovisuals n'ha obtingut una a Terrassa, que fins ara era de la Cadena SER; i Mola TV una a Puigcerdà que corresponia a Punto Radio. Si bé la majoria de les 83 freqüències han estat adjudicades a les emissores que ja hi emetien amb el pla pilot, la casualitat ha volgut que tres de les noves adjudicatàries hagin estat per aquestes tres empreses relacionades entre si.

Fonts del sector radiofònic estan convençudes que aquestes tres emissores, més alguna altra encara per determinar, podrien tenir en projecte la creació d'una cadena protegida pel Govern català com en el seu dia va fer CiU amb la Cadena 13 i Ona Catalana. Aquestes fonts asseguren que s'hi podria sumar l'empresa gironina D-9 Comunicació, que també ha estat beneficiada amb una freqüència a Castell d'Aro, abans gestionada pel Grup Kiss FM. Una altra que s'hi podria sumar és la Cadena Pirenaica, beneficiada amb una freqüència a Puigcerdà.

Una cadena de ràdio i TV

Es dóna la circumstància que les adjudicatàries d'algunes d'aquestes emissores de ràdio ja varen ser afavorides pel CAC amb la concessió de llicències de TDT l'any 2006. Estan agrupades a la societat Televisions Digitals Independents, constituïda el 22 de març de 2007. En aquesta mercantil hi figuren com a accionistes els propietaris d'Emissores Catalanes Audiovisuals, Metropolitana Audiovisuals, Mola TV, D-9 Comunicació i Cadena Pirenaica.

La presidència de la societat correspon des del 29 d'agost a CAT 4 TV, l'empresa de televisió digital presidida per Antoni Llorens, administrador d'Emissores Catalanes, amb una freqüència de ràdio a Girona, i propietari del Grup Lauren. Aquest empresari, com va informar Diari de Girona el pasat 14 de novembre, va deixar a deure 20 milions d'euros a l'Institut Català de Finances, que ara està pagant la Generalitat.

Tant ETV Llobregat com Televisió Costa Brava s'havien integrat primer en el grup Canal Català, liderat per Nicola Pedrazzoli, un dels més beneficiats en la concessió de llicències de TDT, però posteriorment varen passar a Televisions Digitals Independents.

Jordi Alvinyà, exdirector general de Radiodifusió i exsecretari de Telecomunicacions, assesora aquest projecte. Els citats càrrecs els va ocupar durant l'etapa de CiU al Govern de la Generalitat, però, fonts del sector apunten que s'ha distanciat de CDC. Alvinyà, a més, és secretari de la societat Taelus Radio des de l'11 de juny de 2007. Taelus és una mercantil presidida per Fernando Debant, l'empresari propietari del Canal Taronja. Alvinyà és un reconegut expert en el sector de les telecomunicacions.

Sota l'òrbita de Comunicàlia

Fonts del sector situen Televisions Digitals Independents sota l'òrbita del del Consorci Local i Comarcal de Comunicació que va crear CiU el 1998 i que ara està controlat per ERC, a traves de les Diputacions de Girona i Lleida, que hi han col.locat dos homes de confiança, Josep Maria Pasqual, col.laborador d'El Punt, i Joan Vila, respectivament. La Diputació de Tarragona s'ha distanciat del projecte. Comunicàlia preveu concedir al grup de televisions una important suma de diners per una sèrie de programes que emetran els seus mateixos canals.

La creació d'aquest grup de TDT ha silenciat les protestes que va formular en el seu dia ERC per l'adjudicació de llicències. La concessió va coincidir en els mesos que ERC estava fora del Govern després que Pasqual Maragall hagués expulsat els seus consellers. Amb la constitució del segon tripartit, Joan Puigcercós tenia com a objectiu adjudicar noves llicències de TDT. Des de la creació de la societat Televisions Digitals Terrestres, se n'ha oblidat.