El diputat de CiU Lluís Coromines ha interpel·lat al conseller de Governació, Jordi Ausàs, perquè no serveix de molt que les formacions del tripartit assumeixin els cinc punts del manifest donat a conèixer per les dues entitats municipalistes catalanes el passat 10 de setembre en el qual es reclamava una reforma urgent del finançament de les institucions locals.

"No serveix de molt -ha dit- perquè si bé és veritat que ERC i ICV-EUiA han presentat conjuntament amb nosaltres esmenes als Pressupostos de l'Estat per millorar aquest finançament dels ajuntaments, el PSC i el PSOE han votat contra totes elles al Congrés i el Senat".

Coromines ha advertit, en aquest sentit, "que la situació complicada la tenen vostès, conseller Ausàs, perquè formen part d'un govern en el qual un dels partits que l'integren, el PSC, presidit per José Montilla, segueix impedint amb els seus vots millorar la situació econòmica dels consistoris".

Respecte a la moció de suport al manifest municipalista que instants abans havia anunciat el diputat d'ERC Pere Bosch en una altra interpel·lació sobre el mateix tema, el mateix diputat de CiU ha preguntat al conseller Ausàs: "quantes vegades els ha enganyat a vostès el PSC?".

"Demanem una mica més de valentia i coherència a ERC i a ICV-EUiA per exigir major fermesa al PSC -ha afegit- perquè el món municipalista no es quedarà quiet en les pròximes setmanes, però tampoc ho estarà davant una sentència del TC en contra de l'Estatut o davant un sistema de finançament insuficient".

En la resposta a la interpel·lació, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha assegurat que tant el seu departament, com el govern català en el seu conjunt, estan "fermament compromesos" en la defensa dels interessos dels ajuntaments, i ha reiterat que els consistoris constitueixen precisament "la primera prioritat" de la conselleria.

"És notori que no hi ha un sistema de finançament satisfactori per als ajuntaments -ha indicat Ausàs- i aquest és un problema que ens preocupa molt, i això nosaltres ho diem aquí i també a 600 quilòmetres".

Segons el conseller de Governació, el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) cada vegada té una major dotació, i el mateix es pot dir del Fons de Cooperació Local, "que ha crescut més del 20% de mitjana entre els anys 2004 al 2008".

Sobre el projecte de llei d'hisendes locals de Catalunya, el conseller de Governació, ha reconegut que "és un mandat estatutari" que encara està pendent de complir, però ha assegurat que ja s'ha creat un "grup interdepartamental" per elaborar-la, ja que ha de ser aprovada conjuntament amb el Departament d'Economia.

En la interpel·lació prèvia a la de CiU presentada pel diputat d'ERC Pere Bosch, aquest ha reclamat "la urgència d'una reforma del finançament local", i ha recordat que el dèficit que pateixen els ajuntaments repercuteix molt més en els petits municipis.

Bosch ha demanat que Governació dediqui "una atenció preferent" a aquests últims, i ha apuntat que a Catalunya existeixen 519 ajuntaments de menys de mil habitants, que representen més del 55% del total.