El Parlament va aprovar ahir els comptes generals de la Generalitat de l'exercici 2005 presentades pel síndic major de la Sindicatura de Comptes, Joan Colom, tot i a les crítiques de l'oposició, que entén que s'incompleix el que estableix la llei en matèria de deute a llarg termini.

El síndic major, Joan Colom, va explicar ahir al Parlament que el Pla de sanejament aprovat el 2004 establia que el límit d'endeutament per a 2005 era d'11.811 milions d'euros, xifra que la Generalitat no ha sobrepassat en situar l'endeutament financer en 11.760 milions d'euros.

Segons la Sindicatura de Comptes, l'article 30 de la Llei de Pressupostos de la Generalitat no distingeix entre deute a llarg i a curt termini a l'hora d'establir el límit total d'endeutament.

L'informe aprovat definitivament apunta que "si bé el deute a llarg termini va augmentar 1.945.487.095 euros, el deute a curt termini es va reduir 935.610.000 euros", de tal forma que el deute queda compensat i acord a la llei.

En canvi, els síndics Jaume Amat, Ernest Sena i Jordi Pons, els dos primers designats en el seu moment a proposta de CiU, i el tercer a iniciativa d'ERC, van presentar tres vots particulars discrepants quant al deute a llarg termini.

Amat considera que "el deute a llarg termini va sobrepassar el límit del deute autoritzat", Sena va fer seu el vot particular d'Amat i Pons també va expressar algunes reserves, encara que en un to més moderat.

El diputat de CiU Jordi Turull va destacar que "el tripartit ha abusat de la política d'endeutament el 2005 en època de bonança econòmica. No vull ni imaginar que sortirà dels informes posteriors". Per part del PPC, la diputada Maria Àngels Olano va indicar que les recomanacions de la Sindicatura no són qüestions "opinables ni polítiques" i va afegir que l'informe de la Sindicatura indica que "no s'han complert les normes pressupostàries".