Les cadenes de supermercats i comerços situats a Catalunya no podran distribuir l'any vinent bosses de plàstic de forma gratuïta, ja que hauran de cobrar per elles o bé descomptar el seu cost en la factura de la compra en cas que el client renunciï a utilitzar-les.

Segons que va explicar el diputat d'ICV-EUiA Daniel Pi en roda de premsa, per a això el Parlament preveu aprovar en l'últim ple de l'any una esmena a la llei d'acompanyament dels Pressupostos proposada per ICV i que compta amb el suport de PSC i ERC.

Aquesta esmena té com a objectiu "visualitzar el cost" de les bosses de plàstic amb nanses distribuïdes en els comerços i contribuir a l'objectiu de reduir-les fins a un 30% el 2009 i fins al 50% el 2012.

Actualment, algunes cadenes de supermercats ja descompten o fan pagar el preu de les bosses de plàstic, després d'acordar-ho voluntàriament amb l'Agència de Residus de Catalunya.

Segons Daniel Pi, cada comerç establirà els seus propis mecanismes per adaptar-se a la mesura, que es preveu que entri en vigor a principi de 2009.

També va afegir que amb aquesta mesura "no es tanca el procés" per reduir les bosses de plàstic i que, en funció dels resultats obtinguts, s'estudiaran altres eines que permetin una "regulació específica".

Els comerciants en contra

El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, va explicar ahir que el sector s'oposa "rotundament" a que el Parlament aprovi aquesta mesura.

Fraile va apuntar la seva "oposició rotunda" a la mesura perquè es tracta d'una decisió unilateral, per la qual cosa va reclamar una negociació amb els agents implicats. "No tenim una altra alternativa per canalitzar la distribució", va explicar. Fraile va advertir al Govern que no pot imposar aquesta mesura.

D'altra banda, Fraile es va mostrar preocupat per la "distorsió de la competència" que això suposarà a nivell estatal, ja que serà una mesura estrictament autonòmica. "I la resta d'Espanya, què?", va dir.

Alhora, va criticar la mesura per estar "fora de lloc i temps", ja que, segons Fraile, els comerciants han detectat una "forta caiguda" de la demanda. "Hi ha una crisi molt i molt greu", va concretar. Tot i això, va manifestar la seva voluntat d'ajudar a crear un comerç sostenible i a educar els consumidors en les bones pràctiques.