El conseller d'Economia, Antoni Castells, va afirmar ahir que si bé ha apreciat un "avanç" en l'última proposta del Govern sobre finançament, encara no està garantit que es compleixi l'Estatut català en assumptes clau, fet pel qual, ara per ara, no hi ha acord Estat-Generalitat. El conseller d'Economia va recordar que la nova proposta "de bases" és massa ambígua, ja que no aporta "ni xifres, ni quanties, ni percentatges" en assumptes clau com l'anivellament dels serveis bàsics o en el compliment del principi d'ordinalitat.

Sobre aquest últim assumpte, Castells va discrepar amb Solbes, ja que considera que el model proposat pel Ministeri d'Economia no garanteix que no s'inverteixin de nou les posicions en la renda per autonomies i es perjudiqui així les comunitats més dinàmiques, com Catalunya. Això no obstant, el conseller va voler ser prudent i va afirmat que la seva valoració només és una primera estimació d'un document que havia rebut una hora abans d'oferir la roda de premsa.

A més, Castells considera que hi ha un "avanç" substancial respecte la primera proposta de juliol passat, ja que aleshores veia impossible el compliment de l'Estatut, mentre que ara sí ho veu més plausible. "És un avanç respecte el document de juliol, en què no vèiem com es podia treure un model com el que proposem i contempla l'Estatut. Ara hem de dir que hi ha indicis, dades i elements que hem de valorar positivament, que s'ha fet un esforç per avançar, que en bona part és gràcies a la determinació, fermesa, paciència i flexibilitat que ha demostrat el Govern de Catalunya", va explicar.

En tot cas, i vist que la nova proposta deixa obertes moltes incògnites, Castells va destacar que "amb aquest nou document no hi hauria acord", perquè "jo no puc assegurar que el model resultant sigui coherent amb l'Estatut".

Falta la "peça essencial"

"Amb aquests precedents no tinc la garantia que surti el model que diu l'Estatut", ja que depèn de com s'estructurin els diversos elements que hi ha a sobre de la taula, va insistir. Sobre això, Castells pensa que "falta la peça essencial", ja que el model no deixa clar que, més enllà d'apuntar cap a l'anivellament entre les autonomies, "no s'inverteixin les posicions" en la renda per càpita de les comunitats, una reivindicació essencial de Catalunya, que critica que després de pagar impostos perd pes relatiu en ingressos malgrat ser de les autonomies que més aporta al sistema.