El Govern tripartit català va unificar ahir la seva posició de rebuig a la proposta del Govern central sobre el nou model de finançament, i va subratllar que "no té presses" ni renúncia a cap aspecte de la bilateralitat per garantir que es compleix de forma "coherent" l'Estatut.

La part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals es va reunir per espai d'una hora i mitja al Departament ?d'Economia, una trobada al qual han acudit els consellers d'Economia, Antoni Castells (PSC), d'Innovació, Josep Huguet (ERC), i d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura (ICV), així com els respectius secretaris generals i secretaris d'aquests departaments, Martí Carnicer, Joan Boada i Antoni Soy.

Castells va fer una valoració més detallada de la proposta que dimarts passat va explicar el Ministeri d'Economia, i confeccionarà un document amb les discrepàncies per negociar que farà arribar pròximament al vicepresident econòmic, Pedro Solbes.

El conseller d'Economia va enumerar els "avenços significatius" però "insuficients" que veu en la nova proposta per poder tancar un acord, cosa que segueix veient impossible perquè no hi ha ni xifres ni determinats mecanismes d'implementació del model que garanteixin el compliment estricte de l'Estatut.

"Però tampoc es pot dir que la nova proposta del Govern incompleix l'Estatut", va rematar Castells.

En tot cas, l'aspecte més destacat de la reunió va ser que el representant d'ERC, el conseller Huguet, va donar per bona l'estratègia negociadora de la Generalitat, després dels contactes del president català, José Montilla, amb els dirigents republicans.

ERC havia estat molt crítica amb la proposta de Solbes, que va titllar d'"inacceptable", "plena de mines i tramposa", a més de "dinamitar l'Estatut" perquè "elimina la bilateralitat".

Huguet va avalar ahir una negociació "en positiu" amb l'Estat amb l'objectiu que es compleixi de forma "estricta" l'Estatut i l'última resolució unitària al Parlament sobre la qüestió. Huguet ha enviat el "missatge a Madrid" que "no hi ha marge d'especulació a la baixa" a l'hora d'interpretar l'Estatut. El conseller republicà va advertir també a CiU que tampoc "hi ha marge per a l'especulació a l'alça". "Demanen el que no van aconseguir en 30 anys", va afegir.