Parlament

El 43,7% dels diputats catalans té una segona ocupació

04.01.2009 | 14:47

El 43,7% dels diputats catalans té una segona ocupació al marge de la seva tasca de parlamentari, ja que 59 dels 135 parlamentaris han declarat a la Cambra altres activitats compatibles amb la funció de diputat.

Segons que ha informat a Efe la Secretària General del Parlament, el grup parlamentari de CiU, seguit pel del PSC, és el que té un percentatge més alt de diputats que exerceixen una segona activitat.

Dels 48 escons que ocupen els diputats de CiU, 25 tenen un altre treball fora de l'hemicicle, fet que suposa un 52%, mentre que en el cas dels socialistes, dels 37 parlamentaris, 18 es troben en l'esmentada situació, el que representa un 48,6% sobre el total de diputats del PSC.

Sobre ERC, el 38% dels seus diputats han declarat altres ocupacions (8 diputats dels 21), percentatge seguit pel PP amb un 35,71% (5 dels 14 parlamentaris populars), i per ICV amb un 25% (3 dels 12), mentre que cap dels tres diputats del grup Ciutadans-Partido de la Ciudadanía ha declarat altres tasques.

La professió més destacada entre aquestes altres activitats és la de regidor d'ajuntament, ja que dels 59 diputats, 23 han declarat exercir aquest càrrec municipal, fet que suposa un 39% sobre el total de diputats que tenen una altra ocupació, i un 17% sobre els 135 que disposen d'un escó en l'hemicicle.

En segon lloc, el càrrec que té més pes és el d'alcalde, perquè un total de 16 parlamentaris ho són d'algun municipi català, xifra que representa un 27,1% del total que treballen fora i un 11,8% dels 135 diputats.

Pel que fa als 20 diputats restants amb altres oficis, 4 han declarat ser professors universitaris i 3 advocats, mentre que 9 tenen ocupacions com la de metge, economista, assessor fiscal, enginyer, empresari i Síndic d'Aran.

Són professors universitaris Núria de Gispert (CiU), Santi Vila (CiU), Antoni Comín (PSC), Patrícia Gomà (ERC) i Montserrat Nebrera (PPC), mentre que hi ha tres diputats que exerceixen com advocats: Joan Miquel Nadal (CiU), Josep Maria Pelegrí (CiU) i Salvador Milà (ICV).

Així mateix, Antoni Fernández Teixidó (CiU) exerceix d'assessor fiscal, Felip Puig (CiU) d'enginyer, Jordi Cuminal (CiU) d'economista autònom, Josep Grau (CiU) d'assessor empresarial, Xavier Crespo (CiU) de metge traumatòleg, la socialista Maria Dolors López compatibilitza l'escó amb la vicepresidència de l'empresa Gutsam i la secretaria de l'escorxador de Tortosa, mentre que la seva companya de grup Rosa Maria Ferrer és vicepresidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Diplomats en Treball Social.

De la seva banda, la republicana Carmel Mòdol és membre del Consell Social de la Universitat de Lleida i el diputat del PPC Enric Millo és soci director de l'empresa Viagolma S.L.

Els 4 diputats que falten tenen un càrrec en el Govern, com són el conseller d'Economia, Antoni Castells, el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, el d'Interior, Joan Saura i, finalment, el president de la Generalitat, José Montilla.

El reglament del Parlament estableix que els diputats han de presentar al Parlament una declaració de les activitats professionals, laborals o empresarials que exerceixen i dels càrrecs públics que ocupen.

Si la Comissió de l'Estatut dels Diputats, que està presidida pel convergent Ramon Espadaler, considera que hi ha una causa d'incompatibilitat entre la condició de diputat i d'un altre càrrec públic o activitat, abans d'elevar al Ple el dictamen han de traslladar-lo a la persona afectada perquè en el termini de cinc dies formuli les exigències que cregui convenients.

El diputat afectat tindrà aleshores un termini de vuit dies per optar per l'escó o pel càrrec incompatible i, si no es pronuncia, s'entendrà que renúncia a l'escó.

Catalunya


La lletra petita de les mesures del 155
La lletra petita de les mesures del 155

La lletra petita de les mesures del 155

Totes les mesures consten en un document de 21 pàgines on l'executiu de Mariano Rajoy desgrana...

Creen el ´piolín´ caganer

Creen el ´piolín´ caganer

L'empresa caganer.com en va posar a la venda dues més al setembre sobre el referèndum i la...

La premsa internacional destaca el «risc» d´una escalada de tensió

La premsa internacional destaca el «risc» d´una escalada de tensió

n alguns casos, els mitjans van advertir que tot plegat pot ser el detonant d'una «escalada» de...

Forcadell denuncia que Rajoy ha creuat tots els límits i l´acusa d´«irresponsable»

Forcadell denuncia que Rajoy ha creuat tots els límits i l´acusa d´«irresponsable»

Forcadell va opinar que en les mesures acordades «no els acompanyen ni la legalitat, ni la...


Rajoy cessarà Puigdemont i el Govern

Rajoy cessarà Puigdemont i el Govern

El president espanyol aplica el 155 i demana al Senat assumir les competències per dissoldre el...

Puigdemont crida el Parlament a decidir sobre l´«intent de liquidar l´autogovern»

Puigdemont crida el Parlament a decidir sobre l´«intent de liquidar l´autogovern»

El president anuncia en una declaració institucional que demanarà la celebració d'un ple per...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema