El Departament d'Interior, Relacions Institucional i Participació ha digitalitzat els documents històrics del cos dels Mossos d'Esquadra de la comarca del Penedès corresponents al segle XIX i el primer terç del segle XX. Amb aquesta actuació, es garanteix la conservació d'aquests documents que sumaven més de 10.000 pàgines, i se'n facilita la consulta, ja que fins ara estaven guardats a l'Ajuntament de Mediona.

Tot i que la documentació ha estat realitzada per la Generalitat, cal remarcar que un dels impulsors d'aquest projecte ha estat l'actual responsable de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penèdes i de l'Ajuntament de Mediona, Josep Maria Masachs.

Entre les més de 10.000 pàgines digitalitzades consta informació de les actuacions dels Mossos d'Esquadra a la comarca entre els anys 1826 i 1929. Concretament, el conjunt de documents revelen el dia a dia del col·lectiu a la muntanya compresa entre Mediona, Font-rubí, la Llacuna i Sant Quintí.

La importància d'aquests documents rau sobretot en el seu "valor històric", tal com va explicar la historiadora i cap de la Secció de Gestió Documental i Arxiu del Departament d'Interior, Maria Antònia Balsells: "Són valuosos per poder documentar una època marcada per les carlinades, el bandolerisme i la delinqüència", així com també "per documentar els hàbits dels habitants que vivien allunyats dels nuclis urbans".

Els aspectes més quotidiants del seu funcionament en aquella època, la seva indumentària, les competències en trànsit, com s'havien de realitzar els controls del joc i el transport de viatgers, entre d'altres, podran ser consultats fàcilment a partir d'ara a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès i a l'Arxiu nacional de Catalunya. Una actuació que permet a més a més, la bona conservació d'uns documents que fins ara estaven en els llibres d'actuacions diàres de les esquadres.

Entre aquests documents també hi consta la informació més normativa d'aquella època relacionada amb aquesta professió. És el cas de circulars, ordres, decrets, etc. que determinaven l'actuació del col·lectiu i definien les seves competències en cada camp.

Tot i que els originals es continuen guardant a l'Ajuntament de Mediona, on en aquella època hi havia una caserna dels Mossos d'Esquadra, s'han realitzat un total de quatre còpies repartides entre diversos edificis. Una ha estat lliurada al mateix Ajuntament, una segona s'ha dipositat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, la tercera es dipositarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (que ja conserva altres documents dels Mossos), i l'última formarà part de l'arxiu semiactiu de la Direcció General de la Policia.