El 43,7% dels diputats catalans té una segona ocupació al marge de la seva tasca de parlamentari, ja que 59 dels 135 parlamentaris han declarat a la Cambra altres activitats compatibles amb la funció de diputat.

Segons va informar la Secretaria General del Parlament, el grup parlamentari de CiU, seguit pel del PSC, és el que té un percentatge més alt de diputats que exerceixen una segona activitat. Dels 48 escons que ocupen els diputats de CiU, 25 tenen un altre treball fora de l'hemicicle, fet que suposa un 52%, mentre que en el cas dels socialistes, dels 37 parlamentaris, 18 es troben en l'esmentada situació, cosa que representa un 48,6% sobre el total de diputats del PSC. Sobre ERC, el 38% dels seus diputats han declarat altres ocupacions (8 diputats dels 21), percentatge seguit pel PP amb un 35,71% (5 dels 14 parlamentaris populars), i per ICV amb un 25% (3 dels 12), mentre que cap dels tres diputats del grup Ciutadans-Partido de la Ciudadanía ha declarat altres tasques.

La professió més destacada entre aquestes altres activitats és la de regidor d'ajuntament, ja que dels 59 diputats, 23 han declarat exercir aquest càrrec municipal, fet que suposa un 39% sobre el total de diputats que tenen una altra ocupació, i un 17% sobre els 135 que disposen d'un escó en l'hemicicle. En segon lloc, el càrrec que té més pes és el d'alcalde, perquè un total de 16 parlamentaris ho són d'algun municipi català, xifra que representa un 27,1% del total que treballen fora i un 11,8% dels 135 diputats. Pel que fa als 20 diputats restants amb altres oficis, 4 han declarat ser professors universitaris i 3 advocats, mentre que 9 tenen ocupacions com la de metge, economista, assessor fiscal, enginyer, empresari i Síndic d'Aran.

Són professors universitaris Núria de Gispert (CiU), Santi Vila (CiU), Antoni Comín (PSC), Patrícia Gomà (ERC) i Montserrat Nebrera (PPC), mentre que hi ha tres diputats que exerceixen com a advocats: Joan Miquel Nadal (CiU), Josep Maria Pelegrí (CiU) i Salvador Milà (ICV).

Així mateix, Antoni Fernández Teixidó (CiU) exerceix d'assessor fiscal, Felip Puig (CiU) d'enginyer, Jordi Cuminal (CiU) d'economista autònom, Josep Grau (CiU) d'assessor empresarial, Xavier Crespo (CiU) de metge traumatòleg, la socialista Maria Dolors López compatibilitza l'escó amb la vicepresidència de l'empresa Gutsam i la secretària de l'escorxador de Tortosa, mentre que la seva companya de grup Rosa Maria Ferrer és vicepresidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Diplomats en Treball Social.

De la seva banda, el republicà Carmel Mòdol és membre del Consell Social de la Universitat de Lleida i el diputat del PPC Enric Millo és soci director de l'empresa Viagolma S.L. Els 4 diputats que falten tenen un càrrec en el Govern, com són el conseller d'Economia, Antoni Castells, el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, el d'Interior, Joan Saura i, finalment, el president de la Generalitat, José Montilla.

El reglament del Parlament estableix que els diputats han de presentar al Parlament una declaració de les activitats professionals, laborals o empresarials que exerceixen i dels càrrecs públics que ocupen. Si la Comissió de l'Estatut dels Diputats, que està presidida pel convergent Ramon Espadaler, considera que hi ha una causa d'incompatibilitat entre la condició de diputat i d'un altre càrrec públic o activitat, abans d'elevar al Ple el dictamen han de traslladar-lo a la persona afectada perquè en el termini de cinc dies formuli les exigències que cregui convenients.

El diputat afectat tindrà aleshores un termini de vuit dies per optar per l'escó o pel càrrec incompatible i, si no es pronuncia, s'entendrà que renuncia a l'escó.