Divendres passat vaig trobar a faltar el diputat d'Esquerra Carmel Mòdol a la comissió de control de la CCMA. Després de la darrera onada de l'EGM -un 11% menys d'audiència per a Catalunya Ràdio- la seva companya Marina Llansana encara els va felicitar pels resultats. Si no hi posen remei, tard o d'hora perdran el lideratge en benefici de la Ser o de Rac-1. I això que pensava que a Esquerra els amoïnava l'espai comunicacional català.

Cadascú a la seva

La prova que això del tripartit ja no està de moda és que, enguany, els socis de govern ni tan sols ho han celebrat conjuntament: José Montilla va fer una conferència a Palau el passat 24 de novembre; Carod una altra tres dies després a la Torre Agbar i finalment Joan Saura s'ha afegit al festival amb la seva al MACBA dijous passat. Plena, per cert, de comandaments dels Mossos d'Esquadra. Devien passar llista.

Només "errors de comunicació"

Finalment, per cert, algú d'Iniciativa ha fet autocrítica per la crisi de la sequera. Però Joan Saura, en l'esmentada conferència, només va admetre "errors de comunicació". Malgrat que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va enredar el Parlament, la premsa, i els companys del Govern -que ho van saber per la premsa- sobre el transvassament frustrat del Segre.

De vacances al Japó?

L'únic resultat tangible del president de la Generalitat, José Montilla, al Japó -i de Carod i de Josep Huguet- és que Japan Airlines "mantiene en el aire el lanzamiento de un vuelo directo a Barcelona", segons informava El País de dijous passat. I això que TV3 donava una visió més triomfalista. A més, si finalment el posa en marxa no serà fins al 2010. Per això calia anar al Japó?

Nadal fa com Felip Puig

Amb l'Eix Diagonal, el tripartit cometrà el mateix error que va fer CiU amb l'Eix Transversal: no fer dos carrils de dalt a baix. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha adjudicat les obres de la via que unirà Vilanova i la Geltrú amb Manresa. Però de 67 quilòmetres de longitud, amb 35 quilòmetres de nova construcció, només 13 seran una autovia autèntica. A més amb peatge a l'ombra durant 33 anys.

Què és Espanya?

La millor definició d'Espanya dels últims anys la dóna Jordi Pujol al llibre Toc d'alerta (Dèria Editors): "Això d'Espanya, inclús en les seves pitjors èpoques de decadència, és una cosa molt important" (pàg. 92). Heribert Barrera aporta també el seu gra de sorra sobre la possibilitat d'una Catalunya independent: "Si d'aquí a deu anys no ens n'hem sortit, no ens en sortirem" (pàg. 149). Molt recomanable el llibre.

La successora de Zapatero

Fins ara s'havia especulat amb Carme Chacón com a substituta de Montilla, però crec que té més qualitats com a substituta de Zapatero. Companys va arribar a president de la Generalitat després d'haver estat ministre de Marina entre juny i novembre del 33, però Chacón va afirmar el passat dia 5, en un acte a Madrid, que estava "molt orgullosa" perquè Espanya té "les millors Forces Armades de la història" cosa a la que no sé si va arribar a dir mai Lluís Companys.

La crisi

El més interessant de la fuga d'Honda de la Fórmula 1 no és que hagi estat de cop i volta, que també, sinó que fins ara era el quart equip en pressupost, fins i tot per sobre de Renault, l'escuderia de Fernando Alonso: Toyota (352 milions d'euros), McLaren (342), Ferrari (328), Honda (314) i Renault (311). A la cua, Force India (96) i Super Aguri (36).