La Conselleria de Salut de la Generalitat ha admès que "excepcionalment" usuaris catalans han tingut "alguna dificultats" en centres d'altres comunitats autònomes per a l'accés a determinades prestacions quan es presenta la targeta sanitària catalana, que no recull el nombre d'afiliació a la Seguretat Social (NASS).

Fonts del departament van assegurar que aquest número se substitueix per un literal del nivell de cobertura sanitària, "prou explicitat" per a cada persona. En aquests casos, el Servei Català de la Salut (CatSalut) es posa en contacte amb l'administració competent per "solucionar els problemes" que pugui originar a l'usuari.

Salut va assegurar que aquestes incidències "no són permissibles" i això ha estat reivindicat per la titular del departament, Marina Geli, en cada Consell Interterritorial de Salut en el qual ha tingut ocasió de parlar-ne. La Conselleria va assegurar que la targeta sanitària de Catalunya "compleix tota la normativa vigent" a Espanya i que el departament "ha estat sempre molt rigorós amb la normativa i la sensibilitat sobre coordinació amb el Sistema Nacional de Salut (SNS) i altres comunitats" en l'àmbit de les targetes sanitàries i l'assegurança sanitària.

A més, va assenyalar que en realitzar una revisió de la normativa i la llei sobre l'assistència sanitària del SNS, totes dues materialitzen la "total desvinculació del finançament de l'assistència sanitària dels recursos de la Seguretat Social".

Per això, va sostenir, el nombre d'afiliació a la Seguretat Social és inncesari i poc coherent" amb el model de sanitat pública definit. Així mateix, va recordar que el Reial decret de 2004 que regula la targeta sanitària individual assenyala que les emeses per "qualsevol de les administracions sanitàries competents serà vàlida en tot el SNS" i permetrà l'accés als centres i serveis sanitaris del sistema.

Salut va afirmar que no s'estableix que el (NASS) sigui un "dada obligatòria de caràcter bàsic" que la targeta sanitària individual hagi de contenir, com tampoc ho és en la recepta mèdica oficial.

En aquest sentit, considera que un eventual requeriment de tornar a posar el NASS "no és conciliable" amb la llei, com tampoc "pel significat de discriminació en relació amb les persones que tenen dret a l'assistència sanitària, però no en disposen del nombre, com les persones sense recursos econòmics suficients".