Aquesta és una de les recomanacions del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) en un informe en el qual analitza en profunditat la necessitat d'atenció general de les persones en situació de dependència i la demanda futura.

L'informe reconeix que els últims anys s'ha produït un increment del nombre de persones ocupades en activitats de salut i serveis socials, però assenyala que la participació de l'ocupació en aquest sector respecte al total encara està molt per sota de la Unió Europea dels 15.

Per arribar al nivell necessari d'ocupació, el ritme de construcció de llocs de treball hauria de ser d'una mitjana de 25.500 per any des de 2006.

El CTSEC aconsella, en concret, que s'arribi a les ràtios de persones següents: 0,5 persones cuidadores per persona usuària en els serveis d'acollida residencial; 0,35, en els centres de dia; entre 0,21 i 0,70, en l'ajuda domiciliària -en funció del grau de dependència-; 0,70, en els serveis d'assistència personal, i 1/100 en el de teleassistència.

L'estudi emfatitza el fet que "en funció de la cobertura que es doni a la població en situació de dependència, l'impacte sobre l'ocupació serà considerable, ja que l'atenció a les situacions de dependència és molt intensiva en mà d'obra i pot representar una oportunitat de creació directa d'ocupació i riquesa ...".

A més, si s'aposta amb decisió per aquesta política es contribuirà a fer emergir una bona part de l'economia submergida i s'aconseguirà que persones, sobretot dones, que es dediquen en aquests moments al compte dels seus familiars i que han abandonat fa anys les seves pròpies carreres professionals puguin incorporar-se de nou al mercat laboral.

El CTESC alerta a l'estudi de l'alt nivell de rotació laboral que existeix en el sector de la salut i dels serveis socials, i de l'alta temporalitat -del 29%-, per damunt de la del total de la població ocupada catalana, que és del 26%.

El 2006, dades utilitzats per redactar l'informe, tres de cada cinc persones que treballaven en aquests sectors ho feien en l'àmbit privat, el que suposaven 114.500 persones, davant 69.400 del sector públic.

Les condicions de treball i el prestigi social d'aquest col·lectiu tampoc són les més desitjables, segons l'estudi, que destaca entre els punts febles l'alt índex de rotació, la falta d'incorporació de la població jove, l'alt nivell d'estrès, les càrregues de treball físiques i psíquiques, la irregularitat de les jornades laborals i la baixa remuneració.

Millorar les condicions de treball -per pal·liar també la falta de personal-, a més de la qualificació, la formació i la promoció dels professionals que treballen en aquests sectors són alguns dels reptes més importants de futur a Catalunya, segons l'opinió del CTESC.

L'estudi conclou que, per millorar la qualitat dels serveis, s'han d'incrementar també els recursos que es destinen, al costat de la professionalització i l'estabilitat del sector.