Fecsa Endesa i Red Eléctrica de España (REE) han estat condemnades a indemnitzar als 300.000 usuaris que van resultar afectats per l'apagada elèctrica que es va registrar el 23 de juliol de 2007 a Barcelona, l'Hospitalet i Esplugues de Llobregat, independentment de si aquests van reclamar o no. D'aquesta forma, el titular del Jutjat de Primera Instància número 22 de la capital catalana ha donat la raó a l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i ha establert indemnitzacions d'entre 122 i 300 euros per als 210.000 afectats que no van exigir una compensació pels danys. Aquests només hauran d'acreditar que eren abonats i el nombre d'hores durant les quals van estar a les fosques.

El magistrat senyala que Fecsa Endesa i Red Eléctrica han d'indemnitzar als afectats pel tall en el servei, doncs aquest va ser fruit de l'estat de les infraestructures. Aquestes 'no estaven adequadament mallades o dissenyades per permetre una ràpida recuperació del subministrament', doncs es va trigar prop de 57 hores a tornar a la normalitat.

La sentència recorda que dels més de 323.000 abonats afectats u0096prop d'un milió de ciutadans- menys de 90.000 han estat indemnitzats per la via extrajudicial. Durant el judici, un representat de l'elèctrica va assegurar durant el judici que ja havien compensat a 128.000 perjudicats per l'apagada però no va aportar cap prova al respecte.

El barem de les compensacions és el mateix que van pactar les elèctriques amb la Generalitat, doncs si s'establissin compensacions majors, aquestes suposarien un greuge comparatiu respecte als abonats que ja han estat indemnitzats per Endesa pel tall en el subministrament elèctric.

El jutge ordena a Endesa facilitar una relació dels abonats afectats per l'apagada, en la qual haurà d'indicar quins han estat indemnitzats i quins no, i el temps que van estar sense subministrament elèctric. Els perjudicats només hauran d'acreditar que eren abonats i els que no estiguin conformes amb les quantitats podran reclamar compensacions majors si poden acreditar els danys patits.

Barcelona a les fosques

L'apagada elèctrica es va produir quan faltaven set minuts per les onze del matí del 23 de juliol de 2007, quan es va trencar un cable de la línia de 110 quilovats Can Jardí 4-Collblanc, propietat de Fecsa, que va caure sobre les barres de 220 quilovats de la subestació Collblanc, de la qual és titular REE.

En la seva caiguda, el cable va provocar tres curtcircuits, dos dels quals en les instal·lacions de la subestació i un tercer en la terminal del cable de 220 quilovats Collblanc-Badalona, titularitat de REE. Aquest fet va produir un pas de corrent molt elevat per la línia Collblanc-Urgell-Maragall-Badalona, que va provocar una avaria en el cable i un incendi a la subestació Maragall.

El subministrament elèctric no va ser totalment restablert fins a dos quarts i cinc minuts de vuit de la tarda del dia 25 que es va restablir el subministrament elèctric, és a dir, 56 hores i 42 minuts després de l'apagada. En total, més de 323.000 abonats es van quedar sense llum a causa de l'averia, que va obligar a tancar molts comerços i locals de restauració.

A resultes de l'apagada, l'Ajuntament de Barcelona va haver d'activar el pla d'emergència amb més de 200 dotacions de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra que patrullaven durant la nit per garantir la seguretat i més de 800 agents fent tasques de control de trànsit entre els dos cossos policials doncs una part significativa dels semàfors no funcionava. A més, els Bombers van haver de fer nombroses sortides per ajudar a persones atrapades en ascensors i ajudar a persones amb mobilitat reduïda que es van trobar amb dificultats afegides.

En total, es van instal·lar 155 grups electrògens, dues subestacions mòbils i 70 quilòmetres de cable de xarxa de mitja tensió, i es van mobilitzar uns 700 tècnics de Fecsa. Fins i tot l'exèrcit espanyol va enviar divuit generadors provinents des de València.

Cassolades i disculpes de Montilla

Des de la primera nit sense llum, alguns veïns van començar a protestar amb cassolades a diferents punts de la ciutat i, el 27 de juliol, el president de la Generalitat, José Montilla, va demanar disculpes als ciutadans afectats després de reunir-se amb responsables de Red Eléctrica i Endesa. El cap de l'Executiu va anunciar un projecte de llei per assegurar la qualitat del subministrament elèctric.

A més, el passat 2 de febrer, el Govern va decidir sancionar a Fecsa Endesa i Red Eléctrica amb multes de 10 milions i d'11 milions d'euros, respectivament, per una infracció administrativa molt greu. Les investigacions indicaven que la manca de subministrament elèctric es va produir com a conseqüència de les deficiències en el manteniment i la conservació de la xarxa.