El conseller d'Economia, Antoni Castells, va dir ahir en una entrevista a Rac1, que la xifra de 3.687 milions d'euros "és segura" i que "està tancada i serà aquesta". Castells va admetre que en relació al dèficit fiscal, que va situar per sobre dels 17.000 milions el 2005, s'empetiteix el resultat aconseguit amb el finançament.

El tripartit català aprovarà avui, en el ple monogràfic sobre finançament autonòmic, una proposta de resolució en la qual oferirà orientacions polítiques, d'acord amb la revisió del pacte d'Entesa, sobre quin ha de ser el destí dels recursos addicionals gràcies al pacte amb el Govern central.

Segons fonts parlamentàries consultades per Efe, PSC, ERC i ICV-EUiA negocien una única proposta de resolució, que es dividirà en dos apartats: un a defensar el nou model de finançament i, un segon apartat, a donar criteris per destinar els nous recursos que han d'arribar aquest any d'acord amb el que PSC, ERC i ICV-EUiA van pactar el passat 8 d'abril en revisar el seu pacte de govern.

Llavors, el tripartit es va comprometre, entre d'altres qüestions, a crear una prestació econòmica per a aquelles persones que estan en l'atur però no tenen dret al subsidi de desocupació.

La prestació es donaria a canvi que l'interessat participés en un curset de formació per trobar feina i seria incompatible amb el fet de ser beneficiari de la renda mínima d'inserció (PIRMI).

Encara que la idea inicial d'ICV era que aquesta prestació fos de 600 euros el mes i que es pogués cobrar durant un màxim de mig any, el document va deixar la concreció d'aquesta mesura en mans del Govern.

Assegurar la cobertura de les beques-menjador, el desplegament de la llei de dependència i un compromís genèric d'estudiar l'ampliació dels criteris per accedir al PIRMI són altres mesures incloses en la reforma del pacte d'Entesa.

Des del tripartit es manté que les posicions amb CiU segueixen "irreconciliables", per la qual cosa no es preveu demà cap pacte amb la federació nacionalista en les propostes de resolució.

El president català, José Montilla, demanarà al líder d'Artur Mas, que sigui "honest" en la valoració d'un acord de finançament que "compleix" l'Estatut i del qual defensarà les seves bondats, mentre que Mas mantindrà la fermesa del seu rebuig al pacte, encara que pensa fer-ho de forma "positiva i constructiva".

Els dos dirigents elaboren una intervenció de mitja hora de to serè i fonts pròximes al convergent Mas subratllen la intenció d'aquest de deixar clar que la força nacionalista no vol quedar lligada amb vista a futur, per la qual cosa denunciarà que el pacte "no compleix" amb l'Estatut i que CiU es reserva aconseguir els "límits" que marca el text català quan aquesta força arribi al Govern.

Montilla i Mas mantindran així un cara a cara en el ple monogràfic de demà, celebrat a instàncies de CiU, una sessió que serà un duel molt centrat en els dos dirigents ja que, en un principi, no està previst que intervingui el conseller d'Economia, Antoni Castells, principal negociador del nou finançament, i sí els respectius portaveus parlamentaris.