El president català, José Montilla, ha demanat avui a Artur Mas (CiU) que es posi "al costat de Catalunya" sumant-se a l'acord de finançament i, així, abandoni un "fals patriotisme" que s'oposa a l'avanç de l'autogovern i es dedica a criticar la Generalitat en comptes de frenar els "atacs" del PP.

En la seva rèplica al president de CiU en un cara a cara en el ple monogràfic sobre finançament autonòmic que celebra el Parlament, Montilla ha rebutjat de facto la proposta de Mas que la càmera recolzi el finançament si admet que no compleix l'Estatut, ja que el president català ha redoblat la defensa en "l'estatutarietat" de l'acord aconseguit amb el Govern central.

Montilla ha assegurat que ara és una "magnífica ocasió" per redreçar una "deriva derrotista" que pot ser "irreversible", ha alertat, si no "acotem les nostres diferències en un terreny de joc compartit, que les faci enriquidores i no estèrils, si superem la malaltia de la política, la que resulta de la combinació de l'oportunisme, el tacticisme i el populisme i del fals patriotisme, el que veu derrotes en tot en comptes de victòries possibles en cada oportunitat".

El president català, que ha recordat a Mas que CiU no "té l'exclusivitat del bon govern i dels èxits del país", ha instat el líder de CiU a decidir-se "si està al costat de Catalunya, de les seves esperances i interessos polítics", i li ha reprotxat que no defensi el Govern i no repliqui els atacs del PP a Catalunya.

"No veig compatible que diguin que actuen per ambició patriòtica i, en canvi, encara no els hàgim sentit defensar la Generalitat dels atacs que, que des del moment que es va tancar l'acord, s'han tornat a deslligar en contra de Catalunya", ha apuntat Montilla en al·lusió al PP i a "determinats" cercles mediàtics.

Montilla creu que CiU ha abandonat en aquest procés la "centralitat política" i, "en comptes de fer el que els demana fins i tot gent molt pròxima a vostès", s'han quedat "sols" amb el seu rebuig, "o amb el PP, per raons diferents, denunciant una suposada il·legalitat i incompliment de l'Estatut", ha dit.

"Estic segur que la societat catalana celebraria veure com el principal partit de l'oposició està decididament al costat del Govern i del president de la Generalitat", ha subratllat.

En aquest context, Montilla ha fet una reflexió sobre el clima polític que viu Catalunya, un clima que "va de la impaciència al desànim i del desànim a la frustració, a la decepció, a l'aïllament, a la desafecció".

Montilla, que ha tornat a demanar disculpes als catalans pel desgast d'un "llarg i dur" procés negociador, ha dit comprendre i fins i tot compartir l'"estat de desànim", però tot seguit ha emfatitzat que és "l'hora de la confiança i de l'esperança en les nostres possibilitats i en les nostres potencialitats".

"Tenim dificultats, sí. I ens agradaria menys hostilitat i més comprensió, sí. Voldríem més lleialtat i reciprocitat, sí. Fins i tot voldríem sentir-nos més estimats i valorats", ha raonat.

En tot cas, Montilla ha fet una crida a "no caure en la malenconia" perquè "el victimisme ens fa perdre força", així com a transformar el caràcter "agònic i transcendent" del debat públic en un debat "constructiu, per enfortir-nos constructivament".

"Potser ha arribat el moment de preguntar-nos si aquest clima, del qual l'opinió publica es fa habitualment ressò, correspon realment a l'estat real del país. O encara més, si és el que més ens convé", ha conclòs. EFE