Un pi blanc ha donat la pista definitiva perquè el cos d'Agents Rurals determini "amb rotunditat" que un llamp ha estat la causa de l'incendi a Horta de Sant Joan , que va quedar ahir al matí controlat després d'estar actiu quatre dies i haver calcinat 1.140 hectàrees i en el qual continuaven treballant setanta dotacions terrestres i set mitjans aeris. Segons els indicis, el llamp hauria caigut sis dies abans de l'inici del foc, originat en una zona de molt difícil accés. El canvi de la direcció del vent i la baixada de la humitat haurien afavorit que les brases deixades pel llamp es convertissin en les primeres flames de l'incendi, segons va explicar ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

L'arbre, que feia uns catorze metres d'alçada i trenta centímetres de diàmetre, va ser localitzat gràcies a la marca que hi va deixar el llamp a l'escorça. El sotsinspector del Cos d'Agent Rurals de les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, va comentar que no és estrany que el foc no s'originés de manera instantània, ni just després que caigués el llamp. "En això influeix el fet que hi hagi acumulació de vegetació seca" va dir.

Garcia va afegir que aquestes herbes, actuen de "metxa" a les brases deixades pel llamp. Aquestes es poden mantenir durant dies fins apagar-se, si no es troben "condicions favorables" com pot ser un canvi en la direcció del vent i una baixada significativa de la humitat. D'aquesta manera es poden originar les flames, mentre que la vegetació acumulada afavoreix la propagació del foc.

Pel que fa a la zona afectada per l'icendi, el darrer perimetratge realitzat pels agents forestals indicava ahir que la superfície cremada és de 1.140,81 hectàrees. D'aquestes, unes 587 corresponen a superfície del parc natural dels Ports. La vegetació que s'ha cremat ha estat bàsicament pi blanc, alsines i matolls. Una primera avaluació indica que la zona es podrà regenerar amb força facilitat, ja que una bona part de l'arbrat ha estat poc castigat.

Cinquena víctima

Un dels dos bombers ferits de gravetat en l'incendi d'Horta de Sant Joan, Pau Costa, de 31 anys, va morir ahir a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona a conseqüència d'una fallada multiorgànica, segons que va informar el Departament de Presidència de la Generalitat.

Es tracta del que estava en estat crític, amb el 50% del cos cremat i patia una lesió pulmonar per inhalació de fums, ingressat a la unitat de grans cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

És la cinquena víctima provocada per aquest incendi després que quatre bombers més van morir dimarts mentre treballaven a les tasques d'extinció de l'incendi. Pau Costa pertanyia al Grup d'Actuacions Forestals, un grup d'elit dels bombers catalans que talla el foc des de primera línia fent tallafocs i utilitzant focs controlats per evitar l'avanç de les flames.

A l'hospital de la Vall d'Hebron segueix hospitalitzat Josep Pallàs, l'altre bomber ferit de 36 anys en l'incendi d'Horta de Sant Joan, amb cremades en el 75 per cent del seu cos.

Nou incendi

Una quinzena de dotacions terrestres i vuit mitjans aeris dels Bombers van controlar ahir un foc forestal que es va declarar en una zona coneguda com La Font de l'home mort, entre els termes municipals de Sant Guim de Freixenet i Sant Martí de Sesgueioles. L'incendi va afectar 50 hectàrees.

El foc està actiu i afecta, sobretot, camps de rostolls, conreus i algun marge de massa forestal.

Atribueixen a la forta onada que afecta el 90% del territori català, els incendis que s'han declarat els últims dies. Unes condicions climatològiques que es podrien repetir en els propers dies.