En una entrevista a l' Ideal de Granada, Montilla ha assegurat que seria 'posar-se la bena abans de la ferida' i ha considerat 'una irresponsabilitat' actuar com si l'Estatut no fos constitucional. Montilla està convençut que compleix la Constitució i ha manifestat que 'especular sobre escenaris d'altres tipus és fer el joc als que volen una sentència negativa per Catalunya per atiar un nou conflicte polític'.

Montilla ha trencat el seu silenci i ha interromput les seves vacances per deixar clara la seva posició sobre el debat al voltant de la resposta al TC que ha marcat l'agenda política dels últims dies. El president de la Generalitat ha estat contundent assegurant que 'em sembla una irresponsabilitat actuar com si l'Estatut no fos constitucional'. Ha assenyalat que Carod-Rovira va fer la proposta d'una manifestació preventiva 'a títol personal', ha reconegut el seu dret a expressar la seva opinió però també ha afegit 'no comparteixo les opinions dels que volen organitzar manifestacions de caràcter preventiu sobretot quan alguns dels que ho proposen no van avalar el text estatutari'.

Montilla s'ha mostrat convençut que 'l'Estatut és constitucional i que el tribunal avalarà aquesta constitucionalitat'. 'Va ser constitucional en el procediment de la seva elaboració, ho és en el seu contingut i tal com va ser ratificat pel poble de Catalunya en referèndum i aprovat al Congrés i al Senat', ha sentenciat. D'aquesta manera, ha evitat contemplar altres escenaris i ha afegit que 'especular sobre altres escenaris és fer el joc als que volen que la sentència sigui negativa per l'Estatut i per Catalunya per atiar un nou conflicte polític'.

El president de la Generalitat no ha volgut entrar en què s'haurà de fer si hi ha una sentència que retalli l'Estatut però ha advertit que 'a més d'una llei orgànica, l'Estatut és un pacte polític, un acord entre el Parlament de Catalunya i de les corts espanyoles'. En aquest sentit, ha assenyalat que els pactes polítics van més enllà de les lleis.