El debat sobre la regulació de la prostitució s'ha tornat a obrir després de les queixes dels veïns i de l'aparició d'imatges sobre prostitutes exercint a ple carrer a la Rambla de Barcelona. ICV discrepa de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha demanat una llei que prohibeixi la prostitució al carrer, i aposta per regular la prostitució al carrer en 'espais de tolerància' amb acord dels veïns. En aquest sentit també s'ha pronunciat el president de CiU, Artur Mas, que s'ha mostrat a favor de regular la prostitució sempre i quan s'acompanyi d'una actuació que permeti posar ordre. Per la seva banda, ERC aposta per reobrir un 'ampli' debat.

Les queixes dels veïns i de l'aparició d'imatges sobre prostitutes exercint a ple carrer a la Rambla de Barcelona ha reobert el debat polític sobre la regulació de la prostitució. Mentrestant aquesta matinada, els agents dels Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana i policia espanyola han establert un dispositiu especial contra la prostitució a la Rambla. L'operatiu, en què hi ha participat un total de cent agents i que ha durat des de la una de la matinada i fins a les sis, ha permès detenir setze persones, entre aquestes dotze homes i quatre dones, que es trobaven en situació irregular, a més de la identificació de 78 persones, segons fonts de la policia espanyola. Així mateix, la Guàrdia Urbana ha aixecat diverses actes per incivisme.

Alguns partits ja s'han pronunciat sobre com s'ha de regular la prostitució. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha discrepat aquest dissabte de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ha exigit una llei que prohibeixi la prostitució al carrer, i ha apostat per regular la prostitució al carrer en 'espais de tolerància' acordats amb els veïns. Segons ha dit Herrera, prohibir la prostitució al carrer i no regular-la és 'fer trampa' i agreuja la vulnerabilitat de les víctimes de xarxes de proxenetisme. El dirigent d'ICV considera que no és Interior qui ha de regular-la, sinó que cal fer-ho de forma transversal juntament amb l'Estat. També, el líder d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha respost a l'operació policial d'aquesta matinada assegurant que la via policial no és la solució als problemes de la prostitució.

El president de CiU, Artur Mas, també s'ha mostrat a favor de regular la prostitució sempre i quan s'acompanyi d'una actuació que permeti posar ordre. Mas ha denunciat aquest dissabte la 'descoordinació' que hi hagut entre Generalitat, govern espanyol i Ajuntament de Barcelona per la presència de prostitutes al carrer en el centre de la capital catalana. 'No es pot confondre la regulació necessària amb la degradació de Barcelona i altres indrets' ha assenyalat Mas, que ha recordat que en el darrer mandat de CiU al capdavant del Govern es va regular l'activitat als prostíbuls.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va apostar aquest divendres per reobrir un 'ampli debat' sobre la regularització del comerç sexual. Segons va dir Ridao, 'aquest és un tema tan complex que requereix un ampli consens'. 'No es pot reduir a un problema d'ordre públic ni de seguretat ni d'aplicació estricta i amb el zel adequat de la llei d'estrangeria per fer efectives les expulsions i repatriacions', va assenyalar el dirigent republicà, que va remarcar que 'això per si sol no arreglarà el problema ni tant sols aplicant amb rigor les ordenances municipals'.

D'altra banda, l'Estat assegura que ja utilitza totes 'les eines de la llei' per fer front a la prostitució de carretera però que el que no pot fer la policia és actuar 'a sang i fetge' contra les prostitutes. El subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha assegurat que actualment, i segons les competències de l'Estat, l'únic que poden penalitzar és el proxenetisme o la immigració il·legal. Francisco-Busquets assegura que en els darrers cinc anys han perseguit amb mà dura les persones que es dediquen a extorquir noies obligant-les a exercir la prostitució.

El Departament d'Interior s'ha compromès a traslladar al Govern la petició dels veïns i comerciants la possibilitat de fer una llei que regularitzi la prostitució al carrer. Així mateix, també s'ha compromès a mantenir el reforç policial als carrers de Barcelona a la tardor.