L'esquerra independentista del Maresme defineix com a 'fita històrica' la jornada del pròxim 13 de setembre, quan es preveu celebrar la consulta sobre la independència de Catalunya, a Arenys de Munt. Els independentistes ja es consideren guanyadors, després que grups com La Falange, C's o el mateix estat espanyol s'hagin posicionat contra el referèndum. L'historiador i membre de la CUP d'Arenys de Munt, Jordi Bilbeny, diu que gràcies als retractors de la consulta, el que inicialment s'havia plantejat com 'un joc de desinhibició mental' es convertirà en una 'votació èpica'. Les CUP també afirmen que no tenen por de la manifestació de La Falange i que faran responsable el Departament d'Interior dels possibles incidents.

'Ja hem guanyat'. Així de contundents i satisfet s'han mostrat els representats de les CUP i Maules de la comarca del Maresme en relació a la consultat independentista d'Arenys de Munt. L'historiador i membre del partit independentista, Jordi Bilbeny, destaca que la victòria de la consulta és 'absoluta', gràcies a la transcendència que li ha donat l'Estat i col•lectius com La Falange o partits com C's.

El portaveu de la CUP a Mataró, Xavier Safont-Tria, que ahir no va poder convèncer la majoria dels regidors de la capital del Maresme per donar suport a la iniciativa arenyenca, diu que l'exemple d'Arenys de Munt s'hauria d'estendre a altres pobles perquè aquest, assegura, és l''únic camí cap a la independència'. Safont-Tria entén que l'Estatut és ja una 'estructura del passat'.

En aquest mateix sentit s'ha expressat el portaveu de Maulets a la comarca, Eudald Calvo: 'Que la proposta d'Arenys es contagiï com la grip i s'escampi', ha etzibat.

'No tenim por'

Els dos col·lectius han coincidit a dir que no tenen por de la més que possible manifestació de La Falange el mateix dia de la consulta, així com dels instruments legals que pugui fer servir l'Estat per il·legalitzar el referèndum. 'Hem deixat enrere la por', ha exclamat Safont-Tria. 'El dia 13 ha de ser una jornada festiva i s'han de saltar els temors', ha afegit Calvo.

Les CUP i Maulets, però, no amaguen que la presència de La Falange pugui desembocar en algun incident violent. Abans que això passi, ja han assenyalat al conseller d'Interior, Joan Saura, així com a la resta del Departament, d'aquests possibles incidents.

Una vintena de vots per correu

D'altra banda, mentre continua el creuament de declaracions al voltant de la consulta independentista o la resolució de recursos judicials que podrien posar en perill la seva celebració, els organitzadors ja han començat a acceptar els vots per correu que arriben dels veïns d'Arenys de Munt que el pròxim dia 13 no podran ser al poble per votar. De moment ja hi ha una urna amb una vintena de butlletes.