La Intervenció General de la Generalitat, dependent de la conselleria d'Economia, admet "incidències" en el 16 per cent dels estudis i dictàmens externs que va encarregar l'administració catalana el 2007, sense observar no obstant cap irregularitat.

Aquesta és la principal conclusió de l'informe elaborat, amb l'ajuda de tres empreses externes d'auditoria, per l'interventor, Josep Maria Portabella, per encàrrec del Govern al juny de 2008, després que l'oposició denunciés l'existència d'informes de dubtosa utilitat en els quals veia sospites d'irregularitats. Sobre un univers de 2.469 estudis encarregats el 2007, l'informe elaborat per l'interventor ha agafat una mostra de 300 estudis i ha apreciat una o més incidències en 49, un 16% del total d'expedients examinats. L'informe subratlla que hi ha dubtes sobre la utilitat del 9,6% dels dictàmens analitzats, que en un 3,3% dels casos el preu que es va pagar pels estudis no es va ajustar al valor de l'informe i que en el 9% és discutible l'encàrrec, ja que possiblement la mateixa Generalitat disposava de suficients mitjans per fer aquell estudi.

Cap il·legalitat

Castells, va subratllar que no s'ha detectat "cap il·legalitat" que hagi de ser objecte d'"actuació administrativa o penal", encara que va admetre que la gestió dels fons públics destinats a pagar aquest tipus d'estudis es pot "millorar". El conseller va deixar clar que tots els informes encarregats el 2007 existeixen físicament, per tant no es va pagar per cap estudi no realitzat, i va destacar que el percentatge d'incidències detectat és "raonable".

L'informe sobre els estudis encarregats pel Govern l'any 2007 no va convèncer els dos grans partits de l'oposició. CiU va titllar de "poc sòlides" i "insuficients" les explicacions del conseller i va denunciar que, contràriament al que assenyala l'informe, existeixen irregularitats en l'adjudicació d'alguns estudis. El PP, per la seva part, va criticar que l'anàlisi només tingui en compte una mostra de 300 informes. D'altra banda els tres partits del tripartit (PSC, ERC i ICV), van agrair "l'exercici de transparència" del Govern en encarregar l'auditoria.