Les promocions d'alcohol en bars i discoteques, com ara l'anomenada "hora feliç" i la barra lliure, han quedat totalment prohibides a Catalunya. Així ho recull la nova llei de salut pública aprovada ahir pel Parlament català per unanimitat de tots els partits polítics.

La norma, pionera a Espanya, fa prevaler les actuacions destinades a la prevenció i la promoció de la salut en considerar que aquesta és la millor via per garantir, a la llarga, una reducció de la despesa assistencial. Precisament amb l'objectiu de protegir la salut de les persones, la llei prohibeix explícitament les promocions en bars, restaurants i discoteques que busquen un consum incontrolat de begudes alcohòliques com són les ofertes d'"hora feliç" (on s'ofereixen dues begudes a preu d'una), les barres lliures, les festes promocionals o els descomptes.

Els establiments que no facin cas d'aquesta prohibició s'enfrontaran a multes de més de 6.000 euros, segons que va explicar ahir el director general de Salut Pública, Antoni Plasència. De les infraccions més greus, es podria desprendre també el tancament temporal d'una instal·lació, establiment o servei.

Nou òrgan

La nova llei de salut pública no es limita a prohibir els 2 x 1 sinó que va més enllà. A través d'aquesta nova legislació es crearà l'Agència Catalana de Salut Pública, amb l'objectiu d'executar els plans dissenyats prèviament. La seva composició estarà formada en un 55% per la Generalitat i en el 45% restant pels ajuntaments. A més, aquesta agència es desplegarà en tot el territori, dividint-lo en 36 sectors i adaptant-se a les regions sanitàries que ja existeixen, amb l'objectiu d'arribar a tots els punts. La creació d'una àrea especialitzada per assegurar la qualitat i la seguretat dels aliments produïts a Catalunya, sota la premissa que el sector agroalimentari és "dels més importants" és una altra de les novetats d'aquesta llei. Concretament, aquesta novetat revertirà tant en la qualitat del consum intern com en les exportacions.

Després de l'aprovació per unanimitat de la nova llei de salut pública, la consellera del ram de la Generalitat, Marina Geli, va dir que és la norma "més important" en matèria de sanitat aprovada pel Parlament des de 1990.

Model a seguir

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va qualificar ahir de "molt positiva" l'aprovació a Catalunya de la nova llei de salut pública, concretament en el punt que prohibeix, per exemple, els 2 x 1 a discoteques i bars. En aquest sentit, va assegurar que Sanitat prepara una reforma en l'àmbit estatal que "treballa amb els mateixos elements". Jiménez creu que aquesta norma servirà per "avançar en aspectes enormement importants".

D'altra banda la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) va expressar ahir la seva satisfacció per l'aprovació de la llei que prohibeix la promoció de begudes alcohòliques a bars i discoteques del tipus "hora feliç", que creu que donen mala imatge i suposa una competència deslleial.

SMS polèmics

Pel que fa a la difusió dels SMS de Saura i Sirera, el Consell de la Informació de Catalunya va assegurar ahir que "en aquests casos" el dret a la informació preval sobre el dret a la privacitat. El citat organisme va destacar que les expressions recollides "es van produir en una seu parlamentària i pública i pertanyen a càrrecs electes en ple exercici de les seves funcions, que s'expressen en privat, davant la presència dels mitjans de comunicació acreditats a la Cambra". La resolució feta pública coincidint amb la sessió parlamentària afegia que els fotògrafs "van fer la seva feina amb professionalitat" i prenia nota amb sorpresa de la reprovació aprovada al Parlament.