La Fiscalia de Catalunya ha enviat a la Fiscalia Anticorrupció altres tres informes sobre suposats "pelotazos" en Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona), dos d'ells vinculats a empreses dels detinguts en la operació Pretòria, perquè investigui la seva relació amb la trama de la corrupció.

Segons que han informat a Efe fonts judicials, aquesta nova documentació s'afegeix a la qual el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va requerir la setmana passada a l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres sobre un conveni urbanístic signat en l'any 2005 amb l'empresa Niesma, que presideix el presumpte cervell de la trama de corrupció, Luis García.

Aquest conveni esmentat per Garzón en el seu acte, amb el qual Niesma va guanyar almenys dos milions d'euros per la requalificació dels terrenys de Can Riviere, va ser denunciat pel grup municipal SOS Llavaneres davant la Fiscalia de Catalunya, que va acabar arxivant al cas al no apreciar indicis delictius en l'operació urbanística.

La Fiscalia de Catalunya també va arxivar una altra denúncia presentada l'abril de 2007 per SOS Llavaneres sobre un conveni per a la compra d'una finca d'interès públic amb el qual una empresa de Badalona (Barcelona) hauria aconseguit multiplicar per vuit, gràcies a una requalificació municipal, els beneficis derivats d'aquesta operació.

La documentació sobre aquest cas també ha estat enviada ara a la Fiscalia Anticorrupció pels seus homòlegs de Catalunya, a l'espera que SOS Llavaneres present demà nova informació que provaria la relació de l'empresa beneficiada amb l'entramat de societats que manejava el detingut Luis García, segons que han informat a Efe fonts pròximes a la investigació.

Altres dues denúncies presentades per SOS Llavaneres per irregularitats urbanístiques estan sent investigades per un jutjat de Mataró (Barcelona) i, al marge de l'evolució d'aquests processos a Catalunya, la Fiscalia catalana ha remès a Madrid documentació sobre aquestes causes per si de cas s'estableix alguna relació amb la trama de corrupció destapada en l'operació Pretòria.

En aquests processos que se segueixen a Mataró, i la instrucció dels quals encara no està conclosa, el jutge ha imputat a l'exalcalde Víctor Ros (PP), que encara és regidor a Llavaneres per la mateixa formació, així com l'exregidora d'Urbanisme Antonio Jiménez i a un tècnic municipal.

En una d'aquestes causes s'investiga un conveni pel qual l'ajuntament va vendre a Proinosa, empresa presidida per l'imputat en el cas Pretòria Josep Singla, uns terrenys de l'antiga zona esportiva, que posteriorment van ser requalificats per a la construcció d'habitatge lliure, a un preu molt per sota al del mercat, segons la denúncia de SOS Llavaneres.

Per aquesta presumpta operació irregular, el jutge de Mataró manté imputat, a més de l'exalcalde, a Antonio Jiménez (PSC), al qual el jutge Baltasar Garzón cita en el seu acte de l'operació Pretòria per la seva "estreta relació" amb el supòsit cervell de la trama, l'exdiputat Luis García.

En el seu acte, Garzón subratlla que Antonio Jiménez, que va ser gerent de l'Institut Municipal d'Esports de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), ha tractat amb Luis García sobre diversos projectes urbanístics d'aquesta població, com la construcció del mercat de Fons, aprovada en 2007.

La quarta denúncia de SOS Llavaneres investigada per la Justícia, i que ara està en mans de la Fiscalia Anticorrupció, és el conveni per a la requalificació d'uns terrenys on es construirà una guarderia, el que també ha comportat la imputació de l'exalcalde Víctor Ros.