L'Audiència Nacional investigarà el tracte que van rebre els vuit detinguts a Catalunya en l'operació "Pretòria" en entrar en aquest tribunal emmanillats i amb les seves pertinences en bosses de plàstic per ser posats a disposició del jutge.

El president de l'Audiència Nacional, Ángel Juanes, va ordenar l'obertura d'un expedient informatiu per aclarir el que va passar amb el trasllat dels detinguts divendres passat, quan van ser exposats davant els mitjans de comunicació a les portes del tribunal, segons un comunicat d'aquesta institució. L'Audiència Nacional considera que aquesta investigació servirà per prendre les mesures oportunes amb la finalitat d'"evitar que en el futur puguin repetir-se situacions similars, tal com fins ara s'ha actuat a l'Audiència Nacional, sense perjudici de la naturalesa dels delictes i la seva gravetat".

Es recorda que tant en aquest cas com en altres en què els detinguts són portats a l'Audiència Nacional, els jutges d'instrucció "no tenen competència sobre les condicions del seu trasllat i accés a l'edifici fins que accedeixen al seu despatx per prestar declaració", finalitza el comunicat.

D'altra banda, l'advocat Fermín Morales, encarregat de la defensa de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, va anunciar ahir que avui presentarà un recurs per demanar la posada en llibertat del seu defensat ja que entén que ha col·laborat amb la Justícia i no forma part de "cap trama".

En declaracions aTV3, Morales argumenta que la idea de grup organitzat o associació il·lícita "no pot partir només d'una relació de coneixement de persones, sinó que calen més coses, com el repartiment de funcions o una estructura". En aquest cas, en canvi, "el meu representat ni tan sols coneix personalment algun dels implicats com Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Com pot haver-hi una trama o una estructura organitzada de gent que no es coneix, que no té una relació directa ni un contacte directe, ni comptes a l'estranger, ni res d'això, com ho diu la mateixa interlocutòria?", es va preguntar Morales. L'advocat torna a reiterar la necessitat que es tingui en compte la presumpció d'innocència davant els fets que el jutge Baltasar Garzón imputa en la eva interlocutòria.