El director gerent de Serveis de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Pasqual Vela, i els tres empresaris detinguts en l''operació Pretòria' --Lluis Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo-- han quedat en llibertat després d'abonar les fiances que els va imposar divendres passat el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, han informat avui fonts jurídiques.

El magistrat, que investiga una trama de corrupció que hauria actuat en els ajuntaments de Santa Coloma, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, ha deixat en llibertat aquests quatre imputats a condició que paguessin les seves fiances abans de les 13.00 hores d'avui. Tots ells les han abonat a través d'avals bancaris.

La quantiat de les fiances ascendia a 25.000 euros en el cas de Vela; a 100.000 en el del conseller delegat de l'empresa de neteja Limasa Mediterranea, Manuel Carrillo; i a 500.000 en els del president del Grup Espais, Lluis Casamitjana, i el de Proinosa, Josep Singla.

Vela està acusat indiciàriament de dos delictes de frau fiscal i exaccions il·legals i un altre d'encobriment. Segons la interlocutòria de Garzón, el gerent de Serveis buscava empreses per a projectes de construcció de guarderies i hauria eludit posar en coneixement de les autoritats la comissió d'un delicte de defraudació de subvencions de la UE.

Casamitjana, per part seva, està acusat d'associació il·lícita, blanqueig de capital, tràfic d'influències i frau fiscal per pagar comissions il·legals als exalts càrrecs de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra a canvi que mediessin davant d'organismes oficials per aconseguir adjudicacions.

Garzón també creu que Singla va cometre un delicte d'associació il·lícita i un altre de tràfic d'influències per haver-se beneficiat de diversos contractes gestionats per la trama. Carrillo, mentrestant, està acusat de suborn per haver pagat 18.481 euros a l'alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, per la pròrroga del contracte de neteja i l'esponsorització d'activitats municipals.

En la seva interlocutòria, l'instructor va ordenar l'empresonament del presumpte 'cervell' de la trama, l'exdiputat del PSC Luis García; els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta; l'alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz (PSC); i el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco.

Segons els seus càlculs, els tres ajuntaments investigats van deixar d'ingressar 44,7 milions d'euros per altres operacions urbanístiques. En concret, l'Ajuntament de San Andrés de Llavaneras va deixar de percebre un total de 17,6 milions; el de Badalona 14 milions i el de Santa Coloma de Gramenet 13 milions d'euros més.

Set dels nou imputats formaven "un grup organitzat de persones" dirigit per Luis García, al qual Garzón cita com a "conseller de facto o en l'ombra", que invertia capitals procedents de paradisos fiscals en la compra de terrenys que estan adjudicats i després requalificats gràcies a una xarxa d'"intermediaris i comissionistes" formada per Alavedra, Prenafeta i el mateix García.