Les executives de PSC i CDC formalitzen avui la suspensió de militància dels seus militants empresonats de manera preventiva pel jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, en el marc de l'operació Pretòria sobre corrupció urbanística en diversos ajuntaments catalans.

La comissió executiva del PSC ha suspès avui "de manera preventiva" la militància en el partit de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz; el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, i el director gerent de serveis de l'Ajuntament, Pascual Vela, per la seva imputació en el 'cas Pretòria'.

Ho ha fet públic el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa després de l'executiva del partit, que s'ha reunit avui de manera extraordinària i ha acordat la suspensió de militància dels tres imputats, que estarà vigent fins que es dicti sentència i es fa "des del ple respecte a la presumpció d'innocència i a les actuacions judicials", ha recalcat.

Iceta ha dit que el partit encara no ha decidit qui substituirà Muñoz com a alcalde, i ha indicat que abans cal escoltar el parer del grup municipal.

Per altra banda, el secretari general de CDC, Artur Mas, ha explicat que l'executiva de CDC ha formalitzat avui la suspensió de militància de l'exconseller d'Economia Macià Alavedra i de l'exsecretari de la Presidència Lluís Prenafeta, una decisió que ha presentat com a "dolorosa" però a la vegada "necessària".

En roda de premsa, Mas ha assegurat que la baixa temporal de tots dos en CDC, que ha rebut l'aval "unànime" de l'executiva, li resultava "dolorosa" també a títol personal per l'"amistat" que manté amb ells i l'"afecte" que els té.

També Mas ha subratllat que "sobrava l'escarni i la vexació pública" dels detinguts pel cas Pretòria, de presumpta corrupció urbanística a diversos municipis catalans.

No obstant això, ha tornat a recordar que en aquest cas s'ha de "diferenciar radicalment" entre l'afectació que té per al PSC i per a CiU, ja que en el primer cas hi ha implicats càrrecs en actiu, ha recordat, i en el segon es tracta de militants "històrics" que van ocupar càrrecs "al segle passat".

Mas ha deixat clar que el cas Pretòria no és "cap" trama ordida entre el PSC i CiU, i ha confiat en què tant Alavedra com Prenafeta puguin reincorporar-se com a "militants" quant "tot quedi aclarit".