El president d'ERC, Joan Puigcercós, situa el dret a decidir com a un dels eixos fonamentals per ERC en la pròxima legislatura i una de les condicions per pactar. No se n'està de reconèixer que a ERC no li fa por quedar-se sol i a l'oposició.

Davant els casos Millet i Pretòria, el president Montilla va fer una crida als ciutadans a tenir confiança. N'hi ha prou o s'ha de fer alguna cosa per demostrar que es pot confiar?

Jo crec que s'han de fer accions, perquè la gent està cansada i demana concreció. Sobren eslògans i grans declaracions. Els partits polítics estan ben finançats per les administracions i amb les quotes dels militants poden pagar campanyes, i no cal inventar res ?estrany. Hem anat acotant el marge de donacions econòmiques als partits i ara forçarem l'eliminació de donacions anònimes a fundacions. En aquests moments treballem per un pacte entre els partits perquè es pugui tenir una subjecció legal, no només un pacte de bona voluntat com el del 2001, per reduir la despesa electoral. El cas Pretòria és un cas de corrupció d'una sèrie de polítics i expolítics que han utilitzat la política per lucrar-se, però jo no he vist cap ramificació en el finançament de partits. Hem d'estar molt al cas amb casos com el del Palau. Amb tota la legalitat del món, CDC haurà de donar una resposta sobre les donacions a la Trias Fargas, com també ha de donar una resposta el PSC, tot i que amb menor quantia, sobre Caixa de Catalunya.

Estaria disposat a canvis legislatius per incrementar el control i la transparència dels partits?

Ho analitzarem. El que tampoc podem fer, com algú ha suggerit en el cas del Palau, és augmentar molt els controls. Podem posar tensió en els mecanismes de control que ja existeixen, que es poden millorar i cal analitzar-ho. Si podem millorar alguna cosa que no suposi augment de la burocràcia, s'ha de poder fer i ho analitzarem.

En el cas dels presumptes casos de corrupció, podria haver-hi canvis legislatius per a un major control?

Si amb el tema urbanístic es pot millorar la legislació, que jo crec que és prou clara, endavant. Però no podem obligar a fer més tràmit legal. La gent es queixa de les traves que suposa la burocràcia. Però és cert que, si hi ha traves que algú veu excessives, és perquè sempre hi ha que intenta fer les coses malament per lucrar-se. Sempre que el control pugui ser efectiu i no augmenti la burocràcia, són passos que s'han de poder fer.

Quins?

El que degrada la política no són els casos de corrupció, sinó que el que ens allunya dels ciutadans és la sensació que els problemes no se solucionen. Estem mesos discutint, donant-hi voltes, rius de tinta i tertúlies, però no hi ha solucions damunt la taula. I això cansa, perquè queda la percepció que perdem el temps amb debats. Els principis són importants, però la gent vol coses concretes.

Posaria la mà al foc que cap dels càrrecs d'ERC en ajuntaments és corrupte?

Nosaltres fem la feina perquè mai hi hagi casos com aquests. Però cap partit pot sortit dient que és honest, perquè són les persones que són honestes o deshonestes, i tots els partits poden tenir algú en un moment donat que tingui la temptació. I el partit ho ha de controlar, posar l'antena, estar-hi al damunt i, arribat al cas, no tenir complexos a l'hora de fer net.

Després de ser proclamat candidat, a Núria, va situar el dret a decidir en l'eix de la nova etapa del partit.

El dret a decidir ha de ser l'eix fonamental de la propera legislatura per ERC, perquè la sentència del Constitucional marcarà un mur que fixarà fins a on podem arribar. I el que s'ha demostrat és que el que vol la majoria de catalans, independentistes i no independentistes, no hi cap a la constitució. No vull perdre ni un minut, amb la sentència. Defensarem que el poble parli.

El dret a decidir serà condició d'ERC per pactar?

No és moment de posar ultimàtums. Ja arribarà. Per les eleccions deixarem molt clar davant la ciutadania les condicions per pactar. Condicions clares i nítides. I, que ningú en dubti, el dret a decidir serà una d'aquestes. Jo el que vull és parlar amb molta gent i convèncer. Hi ha qui ens diu que ens quedarem sols. És possible. No ens fa cap por quedar-nos a l'oposició. Al contrari. Però em veig amb prou força i capacitat per convèncer catalans i partits.

Però això no tanca la porta a reeditar el tripartit i situa ERC més a prop de l'oposició?

És possible. Però jo demano el dret a convèncer, a uns i altres, perquè no hem vist voluntat de CiU d'entrar en aquest procés. El PSC no en volia ni parlar, i ha hagut d'acabar parlant-ne. No em val l'argument del president Montilla que ara no toca parlar d'aquests temes, perquè ara cal sortir de la crisi. És perfectament compatible parlar d'autogovern i de la sortida de la crisi. Una cosa no treu l'altra.