L'excandidat a la presidència i la secretaria d'Òmnium Cultural Josep C. Vergés ha tornat a demanar a l'Oficina Antifrau que investigui la Fundació Privada Òmnium. En una carta que Vergés ha enviat l'Oficina advertit que només analitzant les memòries ha pogut comprovar que totes les propietats dels membres d'Òmnium Cultural han passat a mans de la Fundació Privada. Fa poc més d'un mes Vergés ja va demanar que l'Oficina Antifrau i la Sindicatura de Comptes "inspeccionessin" els llibres de la Fundació Òmnium des que es va crear, el 2004, per evitar un nou "cas Palau".

Vergés ha denunciat que han passat a mans de la Fundació "en concret quatre locals valorats en uns 400.000 euros, dos venuts al cap de cinc mesos i un tercer a l'any, amb més del 100% de beneficis per a la Fundació Privada que ha aconseguit unes plusvàlues lliures d'impostos d'uns 300.000 euros". Segons l'escrit de Vergés, en total els membres d'Òmnium Cultural han perdut el valor de propietats per poc menys de 700.000 euros o uns 12.000 euros mensuals els darrers cinc anys.

El denunciant assegura que "els membres d'Òmnium Cultural han traspassat a la Fundació Privada més d'un milió d'euros en efectiu, uns 18.000 euros mensuals els darrers cinc anys". A més, "han pagat o deixat de cobrar lloguers per import d'uns 117.000 euros, una mitjana mensual els darrers cins anys d'uns 2.000 euros". Vergés recorda que Òmnium llogava el Palau Dalmases, seu de l'Acadèmia dels Descomfiats, que tant va defensar la llibertat catalana fins a l'11 de setembre de 1714, pel qual pagava una xifra similar.

Una hipoteca milionària

El denunciant relata que la Fundació Privada "ha signat una hipoteca de més de 3,5 milions d'euros, de la qual queda pendent el 90% i que l'edifici que substitueix l'històric serà com a mínim de 6 milions d'euros, més del doble del que val actualment la propietat". L'excandidat a la presidència ho resumeix així: "els membres d'Òmnium Cultural han pagat a la Fundació Privada els darrers cinc anys vora 33.000 euros mensuals per uns locals que abans llogaven per poc més de 2.000 euros mensuals, setze vegades menys. En cinc anys els membres d'Òmnium Cultural han pagat vora 2 milions d'euros per una propietat que avui no val més i de la qual queda hipotecada el 90%".

Vergés considera que "l'Oficina Antifrau té la capacitat d'investigar les subvencions concedides per la Generalitat i els comptes detallats de la Fundació Privada creada per la mateixa persona que la fundació del Palau de la Música i amb la mateixa finalitat de traspassar tota la propietat dels membres a la fundació".

Per aquest motiu, ha demanat que Antifrau "comprovi la compra de l'immoble per part de la Fundació Privada que ha representat multiplicar per 16 el cost que pagaven els membres". Vol que s'investigui "la subvenció inicial de 600.000 euros apropiada per la Fundació Privada, i totes les altres subvencions". També reclama aclarir si "els membres d'Òmnium Cultural poden defensar-se de la depredació de la Fundació Privada". També es pregunta "com és que la Fundació Privada treu d'Òmnium Cultural més del doble del que costa l'edifici, quan no té activitats conegudes.

També demana a Antifrau "si compleix els seus estatuts, on l'article 12 diu que el 70% de la seva despesa s'ha de dedicar a les activitats fundacionals". Vergés vol saber si "s'ha abusat dels membres d'Òmnium Cultural que li han cedit propietats i li paguen per comprar un edifici que no és seu".