L'Ajuntament de Castelló d'Empúries demanarà explicacions a la Generalitat de Catalunya sobre l'empresa Ard-Choille B.V, que va comprar les accions de Port Empuriabrava S.A quan va obtenir la concessió dels canals de la marina residencial, el 2005. L'alcalde (ERC), Salvi Güell, assegura que estan "preocupats" pel fet que hagi aparegut vinculada a la trama del cas Pretòria com a empresa "instrumental". Ports de la Generalitat, tot i ser preguntat per Diari de Girona, no es van pronunciar, ahir. A Castelló no coneixien els moviments de venda entre aquestes dues empreses; el que que sí coneixia l'anterior equip de govern (CiU-PSC) és la representació per part de l'advocat Francisco Alejandro Petrus, perquè es va desplaçar a Castelló just després d'obtenir-se la concessió. Ara han sabut que apareix a la trama com a soci en empreses investigades.

"Hem de contactar amb la Generalitat i que ens expliqui si és que s'ha de fer algun pas, si l'han de fer o no, o en quina situació realment ens trobem", explicava ahir l'alcalde. De fet, la concessió dels canals l'atorga la Generalitat, que sí que era coneixedora de la compra per part d'Ard-Choille, tal com apareix reflectit en la documentació del Departament de Política Territorial i Obres Públiques referent al canvi de titularitat de la concessió. El peticionari aporta la documentació i la Generalitat diu que "s'acredita que els accionistes i la composició dels òrgans d'administració de Todoinversion S.A (que va passar a dir-se Port Empuriabrava S.A) i es reflecteix que les accions d'aquesta societat van ser adquirides en data 6 d'abril de 2005 per la companyia mercantil holandesa Ard-Choille BV. S'aportaven els estatuts i les corresponents escritures públiques de constitució d'ambdues societats.

La compra, però, va passar desapercebuda a l'Ajuntament. El 2005, segons han confirmat fonts municipals, es va personar en representació de Port Empuriabrava S.A (per tant alhora d'Ard-Choille B.V, la propietària), l'advocat Francisco Alejandro Petrus. Es van mantenir reunions per qüestions referents a la marina. En aquest moment, segons ha informat Güell, la representació l'ostenta un altre bufet. Del cognom Petrus va sorgir el nom de l'operació Pretòria, que s'hauria iniciat després de les investigacions vinculades al Banc BBVA-privanza que va acabar amb registres al bufet d'advocats per haver creat presumptes estructures perquè els clients poguessin evadir diners. En l'actual trama Pretòria, torna a aparèixer l'advocat Petrus vinculat a Luis García Sáez, conegut com Luigi, com a soci d'empreses investigades. Garzón considera que Luis García és la persona que gestiona Ard-Choille.

Des de Port Ampuriabrava, tal com va publicar Diari de Girona, no s'han pronunciat sobre l'empresa que va comprar les accions i els explotadors dels canals, Cegra, no en saben res. Tampoc es va pronunciar ahir el Departament de Política Territorial i Obres Públiques del que l'Ajuntament espera respostes.